Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En svensk klassiker - allt du behöver veta

Vätternrundan.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Vansbrosimningen.
Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lidingöloppet.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Vasaloppet, öppet spår 2018.
Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN

Funderar du på att göra ”En Svensk Klassiker” eller vill du veta mer om de olika loppen?
Här finns informationen du behöver!

Hur gör man En Svensk Klassiker?

En svensk klassiker innebär ett skidlopp (Engelbrektsloppet eller Vasaloppet/Öppet spår), ett cykellopp (Vätternrundan), simning (Vansbrosimningen/Öppen älv) och löpning (Lidingöloppet) under ett år. Du börjar i vilken ordning du vill men loppen måste genomföras inom loppet av 12 månader. När du lyckats genomföra samtliga lopp har du rätt att köpa ”En svensk klassikers” diplom och ”klassikermedaljen”.

Här kan du registrera dig och beställa diplom samt medalj. Här finns även paket med startplatser till loppen.


Vätternrundan 

Vad? 300 km cykling runt sjön Vättern.

Var? Start och målgång i Motala.

När? Helgen före midsommar varje år. 2018 är det 15-16 juni som gäller.

Så anmäler du dig: Besök Mina Sidor/anmälan på vatternrundan.se och registrera dig (har du kört tidigare finns du redan i systemet). För Vätternrundan 2018 öppnade anmälan 25 oktober och innan det kunde man göra en intresseanmälan mellan 6 september och 23 oktober.

Har man påbörjat en Svensk Klassiker har man platsgaranti till 18 mars även om loppet skulle bli fulltecknat.

Övrig info: Det finns flera lopp utöver själva Vätterundan på 300 km, till exempel halvvättern (150 km), tjejvättern (100 km) och Minivättern.

Vansbrosimningen

Vad? 3 km simning i öppen älv. 

Var? Vansbro kommun. 2 km i Vanån, 1 km i Västerdalsälven

När? Juli, i år gäller den 7 juli

Så anmäler du dig: Görs via hemsidan och du kan anmäla en eller flera personer samtidigt. Onlineanmälan öppnade redan 1 oktober 2017. 

Övrig info: Vansbro tjejsim, 1 kilometer, är motströmssimning i Västerdalsälven och är en del av Tjejklassikern. Sedan finns också Vansbro Halvsim, en del av Halvklassikern. 

Lidingöloppet

Vad? 30 km terränglöpning

Var? På Lidingö

När? Sista helgen i september varje år. I år 29-30 september. 

Så anmäler du dig: Hittas via hemsidan där du väljer vilket lopp som är aktuellt för dig.

Övrig info: Världens största terränglopp. Rosa Bandet-loppet, ingår i Tjejklassikern, och äger rum den 30 september. Går även att springa 15 km som en del av Halvklassikern. 

Vasaloppet 

Vad? 90 km längdskidåkning

Var? Start i Sälen, målgång i Mora

När? Första söndagen i mars, i år den 4 mars

Så anmäler du dig: Anmälan öppnar 18 mars för nästa års Vasalopp. Är du registrerad sedan tidigare finns du sparad i systemet annars registrerar du dig på Mina Sidor. 

Övrig info: Damerna kör Tjejvasan eller Kortvasan som en del av Tjejklassikern, loppen är 30 km. Halvvasan finns för den som vill åka 45 km och ta en Halvklassiker. 

Engelbrektsloppet 

Engelbrektsloppet kan också köras som ett substitut för Vasaloppet om du vill göra En Svensk Klassiker. Loppet är 60 km och har start och mål i Norberg. Loppet äger rum i mitten av februari och har motsvarande halvdistanser som andra klassiker-lopp. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.