Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En svensk avgör ödet

Foto: Larsson / Dn / Scanpix Niklas
LONDON. Kvartsfinalen kallas för kriget om Storbritannien.
Men Sverige har huvudrollen i dagens Champions League-drama mellan Liverpool och Arsenal.
Det är nästan omänsklig press på svenska huvuddomaren Peter Fröjdfeldt
inför kvällens drama.
Peter Fröjdfeldt, Stefan Wittberg och Henrik Andrén. Där har ni huvudpersonerna i kväll på Anfield.
Antagligen kommer även fjärdedomaren Martin Ingvarsson hamna i rampljuset när han ska kuva Arsène Wenger och Rafael Benitez tjuvrusning mot sidlinjen.
Det är mångmiljonbelopp på spel. Både Arsenal och Liverpool måste gå vidare för att rädda sina säsonger.
mm Och bara en sak är säker: Domaren är den första som klubbarna vill skylla en förlust på.
Och man behöver inte nämna mordhotade Anders Frisks namn för att påminna om hur obehaglig stämning det kan bli efter den här typen av Champions League-draman.
Pieter Vink missade att Dirk Kuyt drog ned Alexander Hleb i första kvartsfinalen. Straffmissen var tillräckligt för att han skulle anklagas för jäv. De har bott ett par kilometer i från varandra i Holland. I England är det samma sak som att vara bästisar. Och på brittisk tv visade man med hundra olika kameravinklar hur bra sikt Pieter Vink hade när Kuyt använde armen
i straffområdet.

I kväll kommer Peter Fröjdfeldt att dissekeras på samma sätt. 
Och även om FA lyckats stoppa domarkritiken i Premier League tillfälligt med hårdare straff, så betyder inte det att spelarna kommer att vara lika respektfulla när turneringen heter Champions League.
Så sent som i lördagens ligamöte mot Liverpool ansåg Arsène Wenger att Arsenal blev rånade på ytterligare en straff.
 Det hjälper naturligtvis inte att Liverpool och Arsenal spelat 1–1 tre gånger den här säsongen.
Båda lagen vet att ett enda misstag, en enda feldömd frispark som leder till mål, kan vara tillräckligt för att sänka deras drömmar om finalen
i Moskva.
Och domarmissar glöms aldrig bort.
Fråga José Mourinho. Han har fortfarande inte lärt sig att leva med Luis Garcias ”spökmål” som tog Liverpool till finalen i Istanbul 2005.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.