"En häxjakt bara för att gå efter Lance"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cykelkollegorna stöttar Lance Armstrong. Danske Michael Rasmussen kallar doping-anklagelserna för "en häxjakt bara för att gå efter Lance."
Foto: LUCAS JACKSON/BAS CZERWINSKI

Lance Armstrong ser ut att bli av med sina sju Tour de France-segrar.

Nu får han stöd av sina tidigare kollegor.

– Det är väldigt inkonsekvent. Det är en häxjakt bara för att gå efter Lance, säger dansken Michael Rasmussen till ekstrabladet.dk.

Lance Armstrong gick i går ut med att han inte kommer att kämpa mot antidopningsbyråerna längre.

Därmed menade Usada och Wada att cyklisten medgav sin skuld och ska bli av med sina titlar.

Nu får Armstrong stöd av sina tidigare kollegor. Michael Rasmussen menar att Armstrong ger upp kampen för att den var förgäves.

"Slaget var förlorat"

– Det är förmodligen för att han inser att slaget är förlorat. Det var förlorat på hand, säger Rasmussen enligt ekstrabladet.dk.

– Men jag tycker att det är absurt att börja skriva om tolv år gamla resultatlistor. Gör man det så kan ju inte vet om den som koras till vinnare nu, är mindre smutsig än den som var utsedd till vinnare från början.

Rasmussen slängdes själv ut från Tour de France 2007. Då gick han mot segern, men ansågs bryta mot dopingregler när han ljög om var han befunnit sig vid vissa tillfällen.

Den danska cyklisten har svårt att förstå varför Usada, den amerikanska antidopingbyrån, endast går efter Armstrong.

Häxjakt mot Armstrong

– Det kan finnas en massa belastande vittnesmål i frågan, och många av de vittnesmålen måste komma från tidigare lagkamrater, som ju fortfarande håller på. George Hincapie, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde, David Zabriskie och Jonathan Vaughters.

– Ingen har sett vittnesmålen, så vi vet ju inte om de cyklisterna har dopat sig också. Men kan slå fast att dopingen har varit utbredd. Och då är de också skyldiga. Därför är det väldigt inkonsekvent. Det är en häxjakt bara för att gå efter Lance.

Alberto Contador, som tidigare har haft en frostig relation med Armstrong, väljer nu att hylla amerikanen. Contador säger att han inte har någon åsikt i frågan, men menar att Armstrong är en stor idrottsman.

– Det var en cyklist som alltid visade enorm styrka, stor intelligens och spektakulär fysisk kondition.

Contador vann Tour de France 2007, 2008 och 2010. Han blev av med titelsegern från 2010 på grund av doping.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.