Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emelie Öhrstig: "Jag var helt knäckt för det"

Foto: Christian Örnberg

En februaridag i Oberstdorf 2005 slog Emelie Öhrstig igenom med dunder och brak när hon vann VM-guld i skidsprint.

Ett år senare lade hon plötsligt ner karriären.

I SportExpressens intervjuserie A-Ö berättar Emelie Öhrstig om motivationens betydelse, det missade OS-guldet 2006 och falska dopingmisstankar.

– Att ens hamna som misstänkt i ett dopingprov... Det gjorde att jag slutade i två månader.

SPORTINTERVJUER A-Ö

SportExpressen.se drar nu igång en ny intervjuserie, enkelt kallad för A-Ö.

I den får ni läsare möta en rad sportprofiler, en blandning av namn som är heta i dag till stjärnor som slocknat.

Den röda tråden är att vi följer alfabetet i bokstavsordning, där antingen för- eller efternamn på den intervjuade börjar på A, sen B, sen C osv...

Kom gärna med synpunkter på vilka ni vill läsa om!

Mejla webbsport@expressen.se.

Hon blev guld-Emelie med hela svenska folket när hon körde hem VM-guldet i sprint i Oberstdorf 2005 – utan att ha tagit en enda pallplacering i världscupen tidigare.

En VM-triumf bärgad i elfte timmen. Redan ett år tidigare, under säsongen 2004, förutsåg Emelie Öhrstig att motivationen kanske inte skulle räcka länge till.

– Jag sade till mig själv att om två år är det ett vägskäl. Det kan bli så att jag lägger av. Jag satsar stenhårt på VM 2005 och OS 2006. Sedan får jag se vad som händer, berättar hon för SportExpressen.se.

Då föll bitarna på plats. Emelie Öhrstig genomförde försäsongen 2005 utan några sjukdomar, och prickade formen perfekt till VM i Oberstdorf. Med den snabbaste kvaltiden drog Emelie Öhrstig till spets och vann enkelt sin kvartsfinal. På identiskt vis segrade hon i semifinalen och på upploppet i finalen stakade hon sig i mål före Lina Andersson.

– Jag körde bra hela säsongen, men guldet var pricken över i:et. Jag var i jättebra form hela veckan, kände att jag inte kunde vara starkare. En grym känsla.

Åtta år senare tänker hon inte på VM-guldet speciellt ofta.

– Men när jag väl gör det blir jag väldigt glad inombords. Jag presterade nästan alltid som bäst på mästerskap. Och jag lyckades verkligen med att få ihop allt på VM:et. Jag gjorde mycket rätt och klarade mig utan några längre sjukdomar.

Petades från OS

Men satsningen mot OS 2006 skulle drabbas av ett bakslag. Under försäsongen fick Emelie Öhrstig problem med ämnesomsättningen i kroppen och tränade ytterst sporadiskt i augusti och september.

– Det är nog inte många som känner till hur jag slet under den perioden. Man är väldigt känslig för sjukdomar som elitidrottare, och känner sig snabbt dålig både fysiskt och mentalt när kroppen inte svarar. De första tävlingarna åkte jag så mycket sämre än vanligt och fick stryk av åkare som jag inte brukar få stryk av, säger hon.

När det svenska sprintstafettlaget till OS 2006 skulle tas ut fick den regerande världsmästarinnan inte plats. Förbundskapten Inge Bråten valde Lina Andersson och Anna Dahlberg – som körde hem OS-guldet.

– Inför säsongen trodde jag att jag skulle vara med i sprintstafetten – det var mitt stora mål. Och det var ju oss tre det handlade det om. Jag blev ledsen när Inge Bråten tog beslutet att ta ut Lina och Anna. Men jag brukar säga att jag hade tagit samma beslut om jag var i hans läge.

– På ett sätt kan jag känna att vi kanske hade vunnit vilka som än hade kört. Vi var tre riktigt starka, klassiska åkare. Men det är klart att det var en jättetuff upplevelse för mig. Jag är jätteglad för deras skull, men väldigt ledsen för att jag inte fick vara med om det.

Slutade tidigt

I april 2006 var Emelie Öhrstig framme vid vägskälet. Sedan tonåren hade hon tävlat på elitnivå i såväl löpning som cykling. Hon kunde räkna in ett VM-guld i skidsprint och titulera sig nordisk mästarinna på såväl mountainbike som landsväg.

28 år gammal fattade hon beslutet att lägga ner sin idrottskarriär.

– Känslan var att ”nu är jag nöjd”. Det var ganska skönt. Jag var sugen på att komma ut i arbetslivet och hitta en annan del av livet. Jag kan sakna skidåkningen jättemycket ibland. Men det är en sak att sakna något och en annan att ångra något.

Hon får ofta frågan om varför hon lade av så tidigt.

– Men jag vet inte om jag ser det på samma sätt. Jag hade mina största framgångar de sista två åren av min skidkarriär, och det är kanske det man förknippar mig med. Men redan när jag var 17-18 år gammal körde jag världscupen i mountainbike, som också var på elitnivå. Det var tio intensiva år. Jag tyckte nog att det var ganska länge (skratt).

Vad tyckte ledningen i längdlandslaget om din kombinerade satsning?

– Det var väl ingen som uttalade sig direkt emot det. De accepterade att det var mitt upplägg. Men jag får ofta frågan om jag hade varit bättre om jag endast hade satsat på skidor. Det kanske hade varit så, men det handlar väldigt mycket om motivation och det är möjligt att jag hade slutat tidigare. – Kombinationen passade för mig och jag är lite stolt över att jag följde det som kändes rätt för mig. Det går inte att kopiera någon annans upplägg – då hade alla blivit världsmästare.

Invald i förbundets styrelse

I dag arbetar Emelie Öhrstig som inköpschef på Department and Stores, som driver butiker på Nordiska Kompaniet i Stockholm och Göteborg. I oktober i fjol valdes hon även in i skidförbundets styrelse. Där får hon möjlighet att driva en av sina hjärtefrågor – att ta tillvara på breddverksamheten inom längdskidåkning.

– Det känns som viktiga områden nu, när intresset växer så snabbt. Som elitåkare kan man bli insnöad och tro att elitsatsningen är den allra viktigaste. Men det är breddverksamheten som lägger grunden för elitverksamheten.

– De motionärer som är aktiva nu – det är deras barn som blir våra nästa elitskidåkare. Jag tror på att ta tillvara på motionärerna och få dem att gå med i föreningar där det finns möjlighet att få gruppträning.

Hur viktig för skidsporten är Petter Northug?

– Det är viktigt för intresset med stjärnor som sticker ut, som ger glöd åt sporten. Längdskidåkningen hänger inte på Northug. Men han är absolut bra för sporten eftersom han är så speciell – och en duktig skidåkare. Han har sina egna åsikter och vågar säga vad han tycker.

Är det skönt att någon vågar vara frispråkig?

– Jag tycker att det är roligt när folk vågar vara sig själva, oavsett om de är tystlåtna eller frispråkiga. Alla kan ju inte vara en Petter Northug. Folk som är osäkra i media försöker nog anpassa sig för att de inte vill säga saker fel. Och det kan man förstå. Alla vill ju inte ha rubriker.

Hur har din relation med media varit?

– Nu har jag aldrig varit så påpassad av media, vilket jag kan tycka är rätt skönt. Jag läste sällan sportsidorna, i fall det skulle stå någonting. Jag gillade inte att läsa vad jag själv hade sagt eller vad andra tyckte om mig. Jag var försiktig, och är nog det fortfarande.

Du hade helst sluppit det här samtalet?

– (Skratt) Nej, inte så. Men folk är olika. Och jag är nog lite mer försiktig av mig.

"Enormt tung grej"

Emelie Öhrstig fick själv stora rubriker när hon fastnade i en dopingkontroll säsongen 1999 på grund av för höga koffeinhalter i kroppen. Hon stängdes av i fem dagar innan hon friades.

En grundlig undersökning visade att Öhrstig led av brist på ett enzym i levern som bryter ner koffein – som förklarade utslagen på dopingtestet.

– Det var en enormt tung grej, min svåraste sak att gå igenom som idrottare. Att ens hamna som misstänkt i ett dopingprov... Det gjorde att jag slutade i två månader. Jag var helt knäckt över den händelsen.

– Folk läser kanske bara förstasidan eller en av artiklarna, och ser inte att det har utretts, och så får de inte hela sanningen. Jag märkte inte av några reaktioner från andra i skidvärlden. Men bara känslan att ”tänk om någon tror någonting” var obehaglig.

Efter karriären har Emelie Öhrstig medverkat som expert i såväl Eurosport som SVT.

– Jag tycker det har varit jättekul att se det hela från andra sidan. Men det har inte blivit något mer på sistone. Jag antar att det handlar om att jag sitter med i skidförbundet nu, att det kan uppstå en jävsituation.

Rättigheterna till OS 2014 har Viasat lagt beslag på – och kommer behöva rekrytera nya experter.

– Jag är alltid öppen för nya förslag. Jag skulle lyssna på dem om de ringde upp, säger Öhrstig.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!