Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EM-hoppet: "Läkarna hittade inget fel"

Foto: Tomas Leprince

MALMÖ. Hon är Sveriges enda EM-hopp i short track i Malmö.

Men en mystisk skada var nära att spoliera karriären.

Nu berättar Ranya Ezzi, 28, för Kvällsposten om sin svåra tid.

– Jag hade väldigt ont och läkarna hittade inget fel, säger Malmötjejen.

Ranya Ezzi kvalade till OS 2010 – men fick aldrig åka till Vancouver i Kanada.

I stället kom smärtorna.

Flera olika faktorer trots vara förklaringen.

En stukning, snedbelastning och felbyggda skridskor ledde till en kronisk inflammation. Värst var det i den högra vadmuskeln.

– Mentalt var det tufft. Jag tränade, det gjorde ont men jag visste inte varför, Det var svårt att diagnostisera, säger Ranya.

"Smart lösning"

Ranyas coach, förbundskaptenen Linda Liljedahl, minns den besvärliga tiden när hon stöttade vid olika läkarbesök.

– Det var så illa att hon inte kunde gå. Ranya hade svårt att leva ett normalt liv. När vi skulle gå fem trappsteg upp till en läkare tvingades vi ta hissen.

– Just då handlade det om att komma tillbaka för att kunna leva ett vanligt funktionellt liv, säger Liljedahl.

När fem läkare och tio fysioterapeuter undersökt vaden var Ranya på rätt väg igen.

Det tog över ett år.

– Jag bestämde mig för att spara på krafterna. Det var en smart lösning. För nu är jag laddad och orkar mer, säger Ranya när hon sitter på läktaren i Malmö Isstadion och ser hur hennes konkurrenter tränar inför EM-helgen.

För Malmöskrinnaren – "jag är uppväxt i Burlöv men har hjärtat i Malmö" – är det snudd på mirakel att hon nu ska fajtas om EM-medaljerna.

Efter att ha varit fysiskt nerkörd gjorde hon första ispasset för ett år sedan. Det var först i höstas hon kunde belasta med tempo och fartträning.

Är du helt återställd?

– Jag kan träna fullt ut men har en liten bit kvar till hundratio procent, där jag var innan. Man kan säga att jag är tillbaka men jag har fortfarande känning i vaderna.

– Vi kan kontrollera det, säger Ranya.

"Finns ingen spärr"

Ett sätt att kontrollera smärtorna är att ställa sig – i ett isbad.

– Jag brukar göra efter ett hårt träningspass, då försvinner trycket i vaderna. Musklerna härdas om, då kan jag gå på hårt igen.

Ranya Ezzi lockades till sporten när hon var tre och ett halvt år.

– Det finns filmbilder på mig när jag är fem år och tävlar här i Malmö.

Sen dess har isbanan varit Ranyas andra hem. Hon har rest över hela världen, specialtränat i Kanada och har nu ekonomisk stöttning av förbundet för att på heltid kunna satsa mot OS i Sochi i Ryssland.

– Jag är 28 men det är ingen ålder. För mig finns det ingen spärr. Jag har mycket kvar att ge, jag har inte nått min peak.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.