Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elitsimmaren kommer ut som homosexuell

Ari-Pekka Liukkonen. Foto: Gero Breloer

För första gången någonsin väljer en finsk, aktiv elitidrottare att komma ut som homosexuell.

Simstjärnan Ari-Pekka Liukkonen berättar i tv-kanalen Yle - i ett försök att skapa en diskussion inför OS i Sotji.

– Jag tycker det är sorgligt att lagarna om homosexualitet i Ryssland begränsar ungas och andras mänskliga rättigheter, säger han.

Under många år har elitidrottsvärlden fått kritik för att det är en värld där hbtq-frågor inte tas på allvar.

Framförallt inom herridrotten har antalet personer som kommit ut som homosexuella varit försvinnande litet.

Den svenske fotbollsspelaren Anton Hysén gjorde det för ett par år sedan. Tyske ex-landslagsspelaren i fotboll Thomas Hitzlsperger gjorde det för mindre än en månad sedan - och nu tar även den förste finländske toppidrottaren som fortfarande är aktiv, steget ut ur garderoben.

I en intervju med tv-kanalen Yle berättar simstjärnan Ari-Pekka Liukkonen att han är gay.

– Äntligen kan jag vara mig själv, säger han.

"Försökte glömma det

24-åringen säger att han redan i ung ålder började inse att han är homosexuell, men att han inte riktigt erkände det för sig själv förrän i högstadiet.

– Då man inte pratade om saken så försökte jag bara glömma det. Då jag gick i gymnasiet började jag sakta men säkert att erkänna att det är så här jag är, berättar Liukkonen som säger att "det har varit en lång process".

Liukkonen innehar det finska rekordet på 50 meter fritt och deltog i OS i London. För två år sedan var han också med i det lagkappsteam som bärgade ett brons i EM i Chartres.

I Yle säger han att den enda som fick veta hemligheten var hans lillasyster. För henne berättade Liukkonen för flera år sedan. Först för en månad sedan kom han ut för hela familjen. Då berättade han för sina föräldrar.

– Jag ringde min mamma och bad henne berätta om det för min pappa. Om vi hade varit på samma ort skulle jag har berättat om det ansikte mot ansikte. Jag ville berätta det för mina föräldrar innan jag gick ut med det officiellt, säger Liukkonen som nu stöttas av sin familj.

Tidigare i veckan berättade han även för sina lagkamrater i simklubben i Jyväskylä. Även de är stöttande och har enbart gett Liukkonen positiva reaktioner.

Vill väcka frågan inför Sotji

Om mindre än en vecka inleds OS i Sotji. Ryssland är ett land där homosexuellas rättigheter ständigt kränks.

Förra året röstades en antigaylag igenom i det ryska parlamentet. Det betyder bland annat att skolor förbjuds att informera barn om homosexualitet och att de som deltar i demonstrationer för homosexuellas rättigheter kan komma att straffas med häftiga böter.

Det var lagstiftningen och atmosfären i Ryssland som fick Liukkonen att ta steget just nu. Till Yle säger han att han genom att komma ut vill få i gång en diskussion inför OS.

– Jag tycker det är sorgligt att lagarna om homosexualitet i Ryssland begränsar ungas och andras mänskliga rättigheter.

– Homosexuella har samma rättigheter som personer med blå och bruna ögon, som personer som är högerhänta och vänsterhänta, säger han.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!