Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elitloppet: Ettan och tvåan var dopade

Både den franske stjärnhästen ettan Jag de Bellouet och tvåan Lets Go var dopade i Elitloppet.
Travsporten skakas av en jätteskandal.
Expressens avslöjande om en dopingskandal i Elitloppet har bekräftats.
Både ettan och tvåan i Elitlopet, stjärnhästarna Jag de Bellouet och Lets Go, lämnade positiva dopingprov.

FAKTA

Kannibalens skandaler - fast i två dopingtest
Prix d'Amerique: Jag de Bellouet var först i mål, men dopingtestet visade spår av det förbjudna medlet tolfenamic.
Elitloppet: Jag de Bellouet (diklofenak) och tvåan Let's Go (etakrynsyra) lämnar positiva dopingtest.

Alla hästarna testades och proven blev klara i veckan. Svenska travsportens centralförbund kallade till presskonferens klockan 14 i dag. Där bekräftades nyheten om dopingskandalen som är den största i svensk travsports historia. - Vi har nolltolerans. Vi känner förstämning och ingen glädje att det blev en svensk vinnare i stället, säger Ulf Hörnberg, generalsekreterare för STC, Svenska travsportens centralförbund.

Dopad tidigare

Jag de Bellouet var först i mål i Elitloppet. Den franska stjärnhästen var även först i mål i Prix d'Amerique tidigare i år, men fråntogs då segern på grund av ett positivt dopingtest. Tvåa i mål var Let's Go, som också var dopad. Segern, och prischecken på 2,5 miljoner kronor, tillfaller nu Conny Nobell, som kördes av Björn Goop.

Smärtstillande

Jag de Bellouet hade substansen Diklosenak i blodet som är smärtstillande och har en antiinflammatorisk effekt. - Den substansen är inte svår att hitta och jag är förvånad över att den har använts. Det tyder på okunskap, säger STC:s överveterinär Peter Forssberg. Hos Lets go hittades etakrynsyra, ett vätskedrivande medel som har förmåga att dölja andra substanser. Jag de Bellouet har totalt dominerat fransk travsport de senaste åren. Hästen har sprungit in nästan 40 miljoner kronor. För den svenska travpubliken blev hästen känd först när han vann det största montéloppet Prix de Cornulier 2004, på nytt banrekord. Hästen kallas för "kungen av Vincennes". Lets go är en tyskfödd häst som är mycket startsnabb.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!