Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekholms kritik: ”Har svårt att förstå det”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Östersund gick miste om en världscupstävling då elitidrottare inte fick resa till Sverige. 

Men nu meddelar Sveriges regering att elitidrottare får dispens. 

– Vi gläds åt det här beslutet, säger Rikard Grip, generalsekreterare i Svenska skidskytteförbundet.

Tidigare i september stod det klart att Östersund går miste om att arrangera världscupstävling i skidskytte. Skidskytteförbundet meddelade i sitt beslut att bland annat Finland och Österrike kunde garantera undantag från begränsningar i inresa för professionella idrottsutövare – en förutsättning för att kunna arrangera tävlingar. Det är något som Sverige som land inte kan garantera. Det blev en avgörande faktor, enligt IBU.

Den före detta skidskyttestjärnan och numera SVT-experten Helena Ekholm om beslutet att det inte blir några världscuptävlingar i Östersund den här säsongen:

– Det är verkligen jättetrist att det inte blir någon världscuptävling i Östersund. Och jag har svårt att förstå varför den svenska regeringen inte tog ett beslut som andra EU-länder, till exempel Finland och Österrike, gjort tidigare. Man borde direkt ha klassat skidskyttarna som yrkesmän, för det är de, och därmed borde undantaget gällt direkt, säger Ekholm.

Tillåts resa till Sverige

Under tisdagen kallade regeringen till en presskonferens där det meddelades att det nu ska gå att göra ett undantag för elitidrottare - som ska kunna resa in i landet.

Förslaget kommer att remitteras med förhoppning om att förordningen kan träda i kraft i mitten av november.

– Med dagens besked skickar vi en tydlig signal. Vi vill ha internationella tävlingar i Sverige, säger idrottsministern Amanda Lind (MP).

Rikard Grip, generalsekreterare i Svenska skidskytteförbundet, säger till SportExpressen att han gläds åt beslutet, men att det har kommit en månad försent. 

”Det finns en möjlighet”

– Jag tycker att det här är ett bra beslut, att man inte bedömer elitidrottare som andra utövare. För våran del i skidskyttet så kan vi tyvärr fortsatt inte arrangera en tävling. Men med det här beskedet så ger regeringen oss en möjlighet att kunna erbjuda oss till den internationella skidskytteförbundet och säga att vi kan ställa upp och ta någon annans evenemang. 

Så det finns fortfarande en öppning att Östersund kan arrangera en världscupstävling? 

– Det finns en möjlighet att vi kan ta över andra evenemang, men det är ingenting som är spikat i kalendern. Dessvärre kan vi inte ta tillbaka vår ursprungliga världscupstävling, säger Grip och lägger till: 

– Men dagens besked är positivt, vi gläds åt det. 

”Är i full gång”

Tisdagens besked blev även en lättnad för Johan Falk, vd i organisationen som ska arrangera världscuptävlingar i längd i Ulricehamn i januari. Den 16 och 17 januari ska det hållas individuell sprint och lagsprint. Men på grund av rådande situation har man svävat i ovisshet. 

– Det är ett positivt besked. Vi har inte kunnat vänta på beskedet utan är i full gång, men för att tävlingen med säkerhet ska kunna genomföras har inreserestriktionerna varit en stor knut att lösa. Är den knuten på väg att lösas upp blir det lättare för lag att säga att de kan komma till Sverige och till Ulricehamn, säger Falk till TT. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.