Tomasz MackiewiczTomasz Mackiewicz
Tomasz Mackiewicz
Elisabeth RevolElisabeth Revol
Elisabeth Revol

Elisabeths svåra val på "Djävulens berg"

Publicerad

Dramat på Nanga Parbat – "Djävulens berg" – har tagit en vändning.

Elisabeth Revol lämnade partnern Tomasz Mackiewicz, för att öka sina chanser att överleva.

Till slut tog hon sig också ner i säkerhet.

Nanga Parbat har kallats för "Människoätaren" och "Djävulens berg". 31 människor ska ha dött under expeditioner till bergstoppen, 8125 meter över havet.

Enligt polska Fakt nådde de framgångsrika bergsklättrarna Tomasz Mackiewicz och Elisabeth Revol toppen av berget – men stötte på problem på vägen ner.

Vädret blev svårt, och Tomasz Mackiewicz drabbades av snöblindhet och insjuknade på grund av den höga höjden.

Duon tog sig ner till 7200 meters höjd, där de ringde på hjälp från en satellittelefon. Ett räddningsteam har nu nått fram till platsen, där man hoppas kunna hitta Mackiewicz och Revol bland annat med hjälp av en militärhelikopter.

Enligt räddningsteamets ledare Masha Gordon tog Elisabeth Revol beslutet att överge sin bergsklättrarpartner vid lägret på 7200 meters höjd, för att själv fortsätta ner.

"Inga batterier kvar"

Ett antal klättrare är också på väg uppför berget, och hoppades kunna få kontakt med Revol under söndagen. 

Nu skriver franska Le Figaro att man lyckats rädda Revol.

Fransyskan gick inte att kontakta sedan hon tog beslutet att lämna Mackiewicz.

– Hon har inga batterier kvar. Men vi hoppas på att hon hittar styrka i sin själ, sa Masha Gordon till Reuters.

Men enligt militären Shahid Sardar, som jobbar med räddningsoperationen, lyckades teamet på lördagen nå en bas på 5200 meters höjd och kunde därefter ta sig till Revol på söndagen.

– Det är en väldigt komplex räddningsoperation, säger Sardar.

Enligt Le Figaro har teamet dock fått avbryta sökandet efter Tomasz Mackiewicz.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag