Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ekwalls utspel mot Löfven: "En skymf"

Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Stefan Löfven har meddelat att Gabriel Wikström kommer att bli Sveriges nye sjukvårds-, folkhälso- och idrottsminister.

Det upprör TV4-profilen Patrick Ekwall – som hellre hade sett en renodlad idrottsminister.

– Det är otroligt ignorant. En skymf gentemot idrotten att man trycker in den i en ministerpost som redan är väldigt stor och omfattande, säger Ekwall till SportExpressen.se.

Gabriel Wikström

• Gabriel Wikström är 29 år och född i Riddarhyttan. Bor i Västerås.
• Satt 2007 till 2011 i förbundsstyrelsen för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU).
• Vald till SSU:s ordförande 2013.
• Blir sjukvårds-, folkhälso- och idrottsminister i Stefan Löfvens regering.


Källa: SSU. (TT)

Moderaten Lena Adelsohn Liljeroth satt åtta år som kultur- och idrottsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Redan då höjdes skeptiska röster från sportens värld, där många föredrog en lösning där idrotten fick en egen ministerpost.

Kanske hade samma människor hoppats på just detta när statsminister Stefan Löfven i dag presenterade sin regeringsbildning. I stället kom beskedet att SSU-ordföranden Gabriel Wikström bli ansvarig för folkhälsa, sjukvård och idrotten, allt komprimerat i samma ministerpost.

I ett pressmeddelande beskriver Wikström idrotten som en "oerhört viktig del" av den svenska välfärden.

"De ideella krafterna inom idrottsrörelsen gör ovärderliga insatser för att engagera och aktivera barn och ungdomar och är tätt sammankopplat med Sveriges folkhälsa. Den förra regeringen valde konsekvent att prioritera ner idrotten, något som fått stora konsekvenser för möjligheten att engagera sig", skriver Wikström.

"Otroligt ignorant"

Men Patrick Ekwall, programledare i TV4 och krönikör för SPORT-Expressen, är inte övertygad. Han har tidigare argumenterat för en renodlad idrottsministerpost, och mötte Löfvens besked med besvikelse.

– Idrottsrörelsen i Sverige är så pass stor, det är den överlägset största rörelsen i landet, och den behöver en egen minister, som skulle vara minst lika viktig som många andra ministerposter, säger han till SportExpressen.se.

– Det behövs en minister som inte kommer att få idrotten på sitt skrivbord med budskapet: "Du kan väl ta det här också?". Det är otroligt ignorant. Det är en skymf gentemot idrotten att man trycker in den i en ministerpost som redan är väldigt stor och omfattande, när den behöver en egen post. Det har jag tyckt länge.

Så du tror att idrotten kommer att bli ett slags bihang för Wikström?

– Det blir ju så. Jag menar, herregud, sjuk- och hälsovårdsminister", får inte han redan tillräckligt att göra?

Ekwall menar att politikerna måste visa ett större engagemang för idrotten överlag.

– Det är väldigt glada över få synas i samband med stora idrottsevenemang, säger han.

– Jag tycker att man nedvärderar en rörelse som i Sverige är så otroligt viktig för välmående och hälsa, både fysiskt och psykiskt.

Får mothugg av RF

Men Karin Mattsson Weijber, ordförande för Riksidrottsförbundet, delar inte Ekwalls åsikt.

– Vi vill inte ha en särskild idrottsminister, vi tycker att idrotten förtjänar en stark position i regeringen men vi tror inte att svaret på den frågan är att utse en särskild idrottsminister utan det som har varit viktigast för oss är att idrotten ska ligga i en stark portfölj tillsammans med en minister som har starkt inflytande i regeringen, säger Mattsson Weijber till Sveriges Radio.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.