Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ekwalls ilska: ”Det är fan det värsta hittills”

Förre TV4-profilen Patrick Ekwall.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON/EXPRESSEN/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsminister Magdalena Andersson.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Olof Lundh.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Anders Ygeman ska kombinera uppdraget som migrations- och integrationsminister med att även ansvara för idrotten. 

Det är fel menar Patrick Ekwall.

– Han ska ju då dribbla med idrotten lite med vänsterhanden, säger han. 

– Jag hoppas kunna vara en aktiv och närvarande idrottsminister, säger Anders Ygeman. 

Sedan 2019 har Amanda Lind varit Sveriges minister med ansvar för demokrati-, kultur- och idrottsfrågor. 

Men då Miljöpartiet lämnat regeringen har ansvaret för idrottsfrågorna nu lagts över på Anders Ygeman (S) – som även får titeln integrations- och migrationsminister, meddelade statsminister Magdalena Andersson under tisdagen. 

Ett besked som rörde upp känslor.

– Nu måste jag säga att jag nästan blir smått bestört, säger tv-profilen Patrick Ekwall som också gick ut och kritiserade utnämningen på Twitter. 

Han berättar att han länge tyckt att Sverige borde få en renodlad idrottsminister och tycker inte att man ska kombinera ämbetet med ett annat tungt uppdrag. 

– Det här var fan det värsta hittills. Det är någon sorts förakt mot idrotten som jag tycker är både beklagligt, lite sorgligt och jag tycker faktiskt det är barockt. 

”Man visar noll intresse”

TV4-profilen och Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh tror även han att Ygeman får svårt att fokusera fullt ut på idrottsfrågor och beklagar att regeringen flyttat runt frågan mellan departementen i stället för att utse en renodlad idrottsminister. 

– För mig känns ju integration och migration som oerhört viktiga frågor och det är klart att idrotten har en viss funktion där. Men för mig så känns det som att man tyvärr, återigen, visar noll intresse för idrottens vikt i samhället, säger han. 

– Anders Ygeman kan säkert poängtera att han är flitig djurgårdare och intresserad av idrott men det är strunt samma för mig, för han kommer inte att ha tid att lägga så mycket kraft på idrotten som idrotten hade behövt. För mig är det obegripligt att regeringen – det spelar ingen roll vilken politisk kulör det är – struntar i idrotten på det sättet och inte tar det på allvar. Det är för tamt, det är för dåligt och det är för ointressant, säger Lundh.  

SportExpressen har varit i kontakt med Anders Ygeman som säger: 

– Jag tror att det är av gagn för idrottsrörelsen att man sitter som tung minister i regeringen. Och dessutom är ett statsråd som är väldigt idrottsintresserad. Jag har under dagen hunnit prata med riksidrottsförbundets ordförande och hur vi ska kunna gå vidare med idrottsfrågorna och kommer inom kort också att träffa andra företrädare för idrottsrörelsen. 

Idrotten kommer inte stå högst på agendan

Lundh tror att konsekvensen av utnämningen blir att idrotten hamnar i andra hand. 

Patrick Ekwall håller med: 

– Jag har inga som helst problem med Anders Ygeman, det är inte alls det. Men han ska ju då dribbla med idrotten lite med vänsterhanden, tillägger Ekwall.   

Såväl Ekwall som Lundh lyfter de konsekvenser som coronapandemin har fört med sig för idrotten med minskande intresse och dess roll i samhället och att en idrottsminister hade kunnat göra skillnad för rörelsen. 

– Det är en så pass stor och vår viktigaste rörelse. Det är föraktfullt att inte de har en egen ministerpost, det tycker jag och det har jag tyckt i många år. Och jag hade verkligen hoppats att man hade växt ifrån det här tänket, kommit till sans och insett att det verkligen behövs, säger Ekwall. 

”Det är resultatet som räknas” 

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson känner Anders Ygeman sedan tidigare och välkomnar utnämningen. 

– Jag tror att det kommer att bli bra och det förkortar ju onekligen framkörningssträckan att vi känner varandra väl, säger han.

Hur ser du på att Ygeman samtidigt innehar två andra tunga ämbeten? 

– Jag tror inte att det är det avgörande utan det avgörande är hur minister väljer att prioriterar sina arbetsinsatser. 

Ser du ingen risk i att idrotten bortprioriteras? 

– I den där frågan har jag en annan uppfattning än många av de som diskuterar. Jag kommer från den där miljön och jag vet att ministar som bara har en fråga brukar inte lyckas så bra när det kommer till regeringsarbete, för då kommer finansdepartementet och andra och frågar: Vad har du prioriterat? Och har du bara prioriterat en enda sak och inte har något annat så brukar det inte borga för framgång, så jag är inte för att man bara har en person som bara är idrottsminister och inget annat. 

Vidare understryker han riksidrottsförbundets självständighet. 

– Sedan får man inte glömma att jag representerar Sveriges största folkrörelse så vi är ju ingen myndighet på det sättet utan väldigt mycket vill vi ju klara själva utan ministrar och annat. 

Anders Ygeman säger att idrotten kommer ”få den uppmärksamhet som de förtjäna”

Så du ser inget tidsmässigt problem att klara av det? 

– Nej, nu har dygnet naturligtvis bara 24 timmar men jag hoppas kunna vara en aktiv och närvarande idrottsminister, säger Ygeman. 

Här är Magdalena Anderssons nya ministrar

Flera nya namn presenterades till Socialdemokraternas regering.