Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ekonomiska succén för Nils van der Poel

Bo Johansson är Nils van der Poels agent.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Agenten Bo Johansson tillsammans med Nils van der Poel och dennes tränare Johan Röjler under en mediedag i Åre.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

ÅRE. Inför VM funderade Nils van der Poel på att tälta utanför arenan – för att spara pengar.

Guldsuccén i Holland förändrade allt.

– Han står nu på en helt annan ekonomisk grund, säger hans agent Bo Johansson.

Det finns ett före och ett efter för de flesta som håller på med idrott på elitnivå.

För Nils van der Poel förändrades hans liv på några dagar i februari i holländska Heerenveen.

Från att mest ha varit en man med ett svåruttalat efternamn blev skridskoåkaren, tack vare två guld och ett världsrekord någon på alla svenskars läppar.

Före VM fick Nils vända på i stort sett varje krona – skridskosporten är inget om man satsar på för att bli ekonomiskt oberoende – för att pengamässigt nu stå på en helt annan grund.

– För mig som agent till Nils innebar resultaten i Holland rena explosionen. Vi hade mycket att göra innan, men nu small det bara till, säger Bo Johansson.

Det var gamle skidskyttetränaren Wolfgang Pichler, som strax före jul förra året, ringde Johansson och undrade om han kunde ta Nils under sina vingar.

– Pichler sa upprepade gånger ”han är väldigt speciell”. Man kan ju vara speciell på olika sätt, men i Nils fall är det enbart positivt, menar Johansson.

Nytt avtal precis före VM

Nils ekonomi – och Skridskoförbundets med för den delen – har alltså varit knaper. Det var till och med så att före VM funderade Nils på att bo i tält utanför arenan.

– Vi fick klart med ett avtal före VM. Det var viktigt, känslan var att det skulle kunna hända saker. Och det gjorde det ju. Det blir en väldig hävstång ekonomiskt när man når de framgångar som Nils har nått. 

– Det är många som drar och sliter i Nils nu. Vi tackar nej till det allra mesta, men vi koncentrerar oss på några få stora partners som får utgöra kärnan.

Bland annat har Toyota Sverige ställt sig bakom Nils med en specialdesignad husbil han ska kunna ta sig runt Sverige och övriga Europa i. 

Johansson vill inte, med hänsyn till skrivna kontrakt, avslöja några summor, men konstaterar:

– En partner i dag är lika mycket värd som alla de andra han hade tidigare. Det handlar om att Nils nu hamnat på en trygg plattform. Och kan göra allt han vill för att bli än bättre. 


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.