Efter stjärnornas ilska - nu ändras gaylagen

Publicerad

Svenska idrottare har reagerat starkt på Rysslands inhumana lag mot HBTQ-personer.

Och nu ändrar man den lag, som stoppar personer från att sprida "homosexuell propaganda", inför OS i Sotji.

Det är ingen perfekt ändring – men det är en ändring.

Ännu är det olagligt att i Ryssland "propagera för homosexualitet", men under OS i Sotji i februari kommer lagen inte att kunna appliceras på deltagare i spelen.

– OS är ett stort internationellt event. Vår uppgift är att vara så politiskt korrekta och så toleranta som vi kan. Det är därför vi har valt att inte lyfta fram den frågan under spelen, säger Igor Ananskikh, ordförande i ryska Dumakommitén för fysisk träning, sport och ungdom, enligt RT.com.

"För jävligt"

I Sverige har det varit stora reaktioner mot den ryska lagen. Flera demonstrerade under torsdagen utanför den ryska ambassaden.

Samtidigt gick flera svenska idrottare ut och kritiserade bestämmelsen. En av dem var Stefan Holm.

– Jag tycker det som händer i Ryssland är för jävligt, men jag tror inte att en idrottslig bojkott kommer att förändra något, sa Stefan Holm till SportExpressen.se i går.

Kommer ställas till svars

De stora reaktionerna kom efter att Vitalij Mutko tidigare gått ut och sagt att icke heterosexuella idrottare kan komma att ställas till svars, om man demonstrerar.

– Ingen förbjuder en idrottsman med en icke-traditionell sexuell läggning från att åka till Sotji. Men om han går ut på gatorna och demonstrerar, då kommer han naturligtvis att ställas till svars, sa Mutko enligt SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag