Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter stjärnornas ilska - nu ändras gaylagen

Svenska idrottare har reagerat starkt på Rysslands inhumana lag mot HBTQ-personer.

Och nu ändrar man den lag, som stoppar personer från att sprida "homosexuell propaganda", inför OS i Sotji.

Det är ingen perfekt ändring – men det är en ändring.

Ännu är det olagligt att i Ryssland "propagera för homosexualitet", men under OS i Sotji i februari kommer lagen inte att kunna appliceras på deltagare i spelen.

– OS är ett stort internationellt event. Vår uppgift är att vara så politiskt korrekta och så toleranta som vi kan. Det är därför vi har valt att inte lyfta fram den frågan under spelen, säger Igor Ananskikh, ordförande i ryska Dumakommitén för fysisk träning, sport och ungdom, enligt RT.com.

"För jävligt"

I Sverige har det varit stora reaktioner mot den ryska lagen. Flera demonstrerade under torsdagen utanför den ryska ambassaden.

Samtidigt gick flera svenska idrottare ut och kritiserade bestämmelsen. En av dem var Stefan Holm.

– Jag tycker det som händer i Ryssland är för jävligt, men jag tror inte att en idrottslig bojkott kommer att förändra något, sa Stefan Holm till SportExpressen.se i går.

Kommer ställas till svars

De stora reaktionerna kom efter att Vitalij Mutko tidigare gått ut och sagt att icke heterosexuella idrottare kan komma att ställas till svars, om man demonstrerar.

– Ingen förbjuder en idrottsman med en icke-traditionell sexuell läggning från att åka till Sotji. Men om han går ut på gatorna och demonstrerar, då kommer han naturligtvis att ställas till svars, sa Mutko enligt SVT.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.