Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter polisrazzian – nu agerar dopingjägaren

Arne Ljungqvist.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Elva personer misstänks för dopingbrott efter polisens razzior under ”Operation Mjölksyra”.

Arne Ljungqvist är inte förvånad.

– Det här är ett växande samhällsproblem. Och dopingen har gått ner i åldrarna, säger Ljungqvist till SportExpressen.

Genom sin stiftelse ska han nu samla in 30 miljoner kronor – i ett försök att få till förändring.

Under de senaste dagarna har polisen gjort flera razzior mot gym i Stockholm. Målet: Hitta dopingpreparat.

Polisen kallar insatsen för ”Operation Mjölksyra”.

– Ofta när vi läser om brutala brott som grova våldsbrott mot kvinnor är doping inblandat, säger insatschefen Ted Eriksson till Aftonbladet.

– Många tänker att de bara dopar sig för sin egen skull, för att nå vissa mansideal eller för att de älskar bodybuilding. Men doping ökar risken för våldsbrott.

”Det här bara accelererar”

Elva personer är nu misstänkta för dopingbrott, skriver Aftonbladet. Men enligt den legendariske dopingjägaren Arne Ljungqvist är det här bara ”toppen av ett isberg”.

– Den stora dopingfrågan i Sverige är inte dopingen inom idrotten, utan dopingen ute i samhället. På exakt det här sättet som den här polisinsatsen nu illustrerar, säger Ljungqvist.

Han har i flera decennier arbetat med dopingen inom idrotten och var bland annat med och startade världens antidopingbyrå Wada 1999. Men i dag fokuserar 89-åringen på dopingen i samhället.

Den växer nämligen kraftigt, förklarar han.

– Dopingarbetet inom idrotten har gått framåt väsentligt under de senaste åren, men samma utveckling ser vi inte i samhället. Det vi däremot ser är ökade beslag när polisen väl gör den här typen av insatser.

– Nu håller dopingen på att växa fram som en folkhälsofråga. Det här bara accelererar.

30 miljoner för forskning

I kölvattnet av ”Operation Mjölksyra” har nu hans stiftelse ”Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation” tillsammans med Karolinska institutet startat en donationsprofessur för att forska inom dopingen utanför idrotten. 30 miljoner kronor ska samlas in för att bekosta forskningen.

Forskningen anses vara avgörande i kampen mot dopingen i samhället.

– Vi behöver mer kunskap om det här, säger Arne Ljungqvist som också slår larm om att dopingen verkar krypa allt längre ner i åldrarna.

– I olika undersökningar har man konstaterat att steroidbruk förekommer från de lägre tonåren och upp mot 35-40-årsåldern. Därför riktar vi oss även mot skolbarn, ända ner till mellanstadiet, i de olika projekten vi har i stiftelsen. Det gäller att informera tidigt.

– Det här är ett växande samhällsproblem som drabbar en ung generation.

Från 2018: Dopingjägaren gäst i Expressen TV.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.