Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter otäcka kraschen:
"Det var så hemskt"

Foto: Scanpix Sport Scanpix Sweden

Kraschen i Tjeckien var så allvarlig att Isabelle Söderberg tvingades till en akut operation under natten mot fredag.

Hennes stallkamrat Hanna Nilsson var med om samma krasch – och säger att synen av sin skadade kompis lär hemsöka henne länge.

– Det var så hemskt att jag inte kan prata om det, säger Nilsson till SportExpressen.se.

Det var under torsdagen som Isabelle Söderberg, svensk OS-representant i London ifjol, var med om en otäck krasch under ett linjelopp i Tjeckien, där hon tävlade för sitt stall Cramo Go:Green.

Söderberg, 23, slog ut flera tänder, slet upp sin läpp och skadade dessutom rygg, käke och skulderblad.

"Inga bestående men"

Hon opererades natten mot fredag. Enligt Cramo Go:Green:s sportchef Martin Vestby, som var på plats i Tjeckien när olyckan inträffade, var ingreppet lyckosamt.

– Hon är färdigopererad i rygg och käke. Allt är stabilt och fint. Hon kommer att klara sig utan bestående men, i alla fall vad vi vet. Och det känns bra, säger Vestby till SportExpressen.se.

Hur mår hon nu?

– Nu har chocken lagt sig lite efter operationen. Nu ligger fokus på att hon har ont och är trött och sliten. Men hon är vid gott mod och ska få besök av sin mamma som är på väg ner.

"Hade ingen chans"

Söderbergs stallkamrat Hanna Nilsson var också med om vurpan. Hon berättar att kraschen skedde precis innan målgången, i en brant utförsbacke.

– Det gick jäkligt fort. Jag skulle tippa att vi var uppe på minst 60 kilometer i timmen. Och vägen var jättedåligt med många hål. Vi låg långt framme, både Bella och jag, och vi kämpade för att få bra placeringar inför slutbacken. Och plötsligt träffade Bella ett av hålen. Ett djupt hål. Hon hade ingen chans att väja, säger Nilsson.

Efter det var kraschen ett faktum – och fler cyklister än Söderberg och Nilsson drogs in i smällen.

– Nästa sak som jag minns är att jag ligger på marken och tänker: "Ska inte folk sluta ramla över mig snart?". Folket bakom mig hann inte bromsa, för det gick ju så fort. När jag väl satte mig upp på asfalten var det jättemånga som låg där. Men de flesta tog upp sina cyklar och åkte vidare direkt, säger Nilsson.

"Var så hemskt"

Nilsson säger att synen av Söderbergs skador var så smärtsam att hon inte vill återberätta minnet.

– Jag vill inte prata om det jag såg. Det var så hemskt att jag inte kan prata om det.

Hur mådde du själv vid det här läget?

– Jag låg kvar på marken med benen i högläge för jag höll på att svimma av smärtan i handen. Jag blev ju puttad upp på cykeln och åkte i mål, för jag kunde fortfarande ha ena handen på styret.

Hur snabbt fick ni hjälp?

– Mekanikerna var snabba på plats. Och efter några minuters vinkade kom Martin Vestby och fler människor. Men det tog ett tag innan ambulansen kom och hämtade henne. Jag vet inte exakt hur lång tid, men för lång tid, tyckte jag. Och de frågade flera gånger: "Kommer inte ambulansen snart?"

"Otroligt tacksam"

Nilsson klarade sig med en ledbandsskada i den ena handen.

– Jag har en stöttningsapparat i högerarmen som förhindrar att jag flyttar armen upp och ner. Jag blir borta i några veckor, men jag är lyckligt lottad. Jag är otroligt tacksam över att det inte blev värre.

Hur har natten varit, med tanke på Isabelles operation?

– Vi får info när det kommer något nytt. Ingen behöver gå och undra över något. Våra tankar har varit hos henne hela natten, säger Nilsson.

Enligt sportchef Vestby finns det inga besked om när Söderberg kan vara tillbaka på cykeln.

– Vi vet ingenting om det. Det enda vi vet är att allt är stabilt efter operationen. Mer än så kommer vi nog inte att veta förrän om några veckor, säger han.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.