Foto: REUTERS / BILDBYRÅNFoto: REUTERS / BILDBYRÅN
 Foto: REUTERS / BILDBYRÅN
Foto: REUTERS / BILDBYRÅNFoto: REUTERS / BILDBYRÅN
 Foto: REUTERS / BILDBYRÅN

Efter massiva kritiken – nu ber arrangören om ursäkt

Publicerad

För flera länder är Samväldesspelen en av årets största sportsliga höjdpunkter.

Årets avslutningsceremoni har dock beskrivits som något av en katastrof, och nu har Peter Beattie, ordförande för spelen, gått ut och officiellt bett om ursäkt.

– Vi gjorde fel. Jag kan inte vara mer ärlig än så, säger han enligt Ten News.

Vart fjärde år anordnas Samväldesspelen – en tävling där länder i organisationen Samväldet ställs mot varandra i flera olika sporter.

Årets upplaga i Australien blev dock inte helt lyckad.

Under avslutningsceremonin valde man att göra om formatet, vilket bland annat innebar att den tradition där alla tävlingens atleter går in i stadion tillsammans ägde rum innan själva ceremonin startade. Det ledde till stort raseri från tv-tittarna, som menade att strålkastarljuset därmed togs från tävlingens allra viktigaste personer.

Beslutet kritiserades även av tv-ankaret Jo Griggs, som kommenterade evenemanget i australiska Channel 7 och som tydligt ville markera att ansvaret låg på arrangörerna.

– Folk tror att det är Channel 7 som har valt att inte visa bilder på idrottarna eller flaggbärarna, säger han.

Arrangören ber om ursäkt

Nu har Peter Beattie, ordförande för spelen, gått ut och officiellt bett om ursäkt för hur man valde att hantera avslutningsceremonin.

– Klantade vi oss? Ja. Borde idrottarna ha varit en del av den faktiska ceremonin som sändes i tv? Självklart. Vi gjorde fel. Jag kan inte vara mer ärlig än så, säger han enligt Ten News. 

På Twitter förklarar han vidare om hur man tänkte när man tog beslutet, samtidigt som han säger att han har förståelse för den kritik man har fått ta emot.

– Beslutet att ta in idrottarna innan sändningen togs på grund av restriktioner kopplat till idrottarnas komfort. Vi drevs av omsorg för dem, säger han.

– Vi ville att de skulle vara en del av avslutningsceremonin. Faktumet att vi lät dem komma in innan tv-sändningen startat gjorde dock att tv-tittarna inte fick se dem eller flaggbärarna. Där gjorde vi fel.

https://twitter.com/SmartState1/status/985609138808868864

 

https://twitter.com/SmartState1/status/985608358429310976

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


3

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag