Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter massiva kritiken – Jerringpriset görs om

Peder Fredricson vann Jerringpriset 2016 och 2017.
Foto: OLLE SPORRONG
Sarah Sjöström vann 2015.
Foto: SVEN LINDWALL

Jerringpriset har skapat stor debatt de senaste åren.

Och nu görs röstningssystemet om. 

– Men det handlar inte om kritiken utan att vi ser över sätten man kan rösta på, säger Markus Boger, sportchef på Radiosporten. 

Ryttaren Peder Fredricson har vunnit Jerringpriset två år i rad (2016, 2017). Efter båda gångerna har röster höjts om att priset, som baseras på prestation, borde kallas för ett popularitetspris. SVT-profilen Jacob Hård har varit en av förespråkarna. 

– Jag tycker att man ska kalla det för det som det är. Ett pris till den populäraste, eller av folket mest älskade prestation, inte den bästa, sa Hård efter Idrottsgalan i januari i år. 

Det har även talats om "röstkupper" och att "ridsportsfolk gått samman". 

I en radiodokumentär om Jerringpriset, av Radiosportens Alexander Lundholm, som publiceras i dag bemöter Radiosportens sportchef Markus Boger kritiken.

– Vi har inga planer på att ändra till att det skulle vara ett popularitetspris, vi nominerar utifrån de bästa prestationerna, säger Boger i dokumentären. 

"Rösta färre gånger"

Däremot öppnar Markus Boger för en omgörning av röstningssystemet. 

– Vi har justerat lite från år till år hur man kan rösta. Förr kunde man till exempel rösta på Stryktips-kupongen. Och man har även kunnat rösta via vykort, men det togs bort för två år sedan. Då införde vi att man kunde rösta via duo-appen, där det var ett begränsat antal röster medan man kunde ringa hur många gånger som helst, säger Boger i radiodokumentären. 

– I fjol skruvade vi lite grann på det så att man kunde rösta färre gånger via duo-appen, men man kunde fortfarande ringa hur många gånger som helst. 

Peder Fredricson på succéhästen All In.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Begränsar röstningar 

Men inför årets Jerringpris gör man om röstningssystemet igen, och begränsar antalet röster ytterligare. 

– Troligen gör vi så att vi jämställer de här olika formerna för hur man kan rösta. Att man kan rösta lika många gånger i duo-appen som i telefon. Detaljerna är inte klara ännu men det känns rimligt att man kan rösta lika många gånger på båda ställena. Det handlar om små justeringar och inte stora ändringar, säger Markus Boger i radiodokumentären. 

"Vi pratar om kritiken" 

När SportExpressen frågar Markus Boger om omgörningarna beror på de senaste årens kritik är svaret: 

– Egentligen inte, vi gör små justeringar varje år hur man kan rösta. Och när vi utvärderade förra årets röstningssystem funderade vi kring varför ska man ha olika system för duo-appen och telefonröstningen, och då kom vi fram till att det inte finns anledning till det. Därför jämställer vi dem nu. 

Hur ser ni på kritiken mot Jerringpriset?

– Det klart att vi pratar om kritiken men jag skulle inte säga att det är orsaken till att vi gör om röstningssystemet. 


Lyssna på Radiosportens dokumentär om Jerringpriset här

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.