Det var i onsdags i förra veckan som nyheten kom att ryska och belarusiska idrottare får tävla i OS.
Det meddelade Internationella olympiska kommittén, IOK.
I Paris 2024 och Milano/Cortina 2026 välkomnas alltså idrottare från de båda länderna att delta under neutral flagg.
När Expressen pratade med några svenska idrottare var det både positiva och negativa tongångar.
– Ett bra beslut. IOK har ju fått kritik från FN, som menat att de gått emot mänskliga rättigheter när de velat förbjuda enskilda idrottare. Nu får IOK backa på sitt beslut de tog förra vintern, sade skidikonen Pernilla Wiberg
OS-guldmedaljören i höjdhopp från Aten 2004, Stefan Holm, ställde sig inte bakom det beslut som IOK tagit:
– Normalt är jag emot kollektiva bestraffningar på det sättet, men detta är ett specialfall. Det finns en dopingproblematik när det gäller de båda länderna, men framför allt har Ryssland startat ett krig i Ukraina uppbackade av Belarus. Så jag tycker inte de ska få ställa upp.
Under torsdagen fick IOK:s beslut beröm av FN.
– Vi uppmanar IOK att ta ett beslut i den riktningen, och säkerställa att inga idrottare diskrimineras med anledning av deras nationalitet, säger en expertpanel knuten till FN i ett uttalande.
Lasse Granqvist: ”Det är för jävligt”
De båda sportkommentatorerna Tommy Åström och Lasse Granqvist har en podd ihop – Sporthuset.
I senaste avsnittet säger Åström:
– Jag tror att Ukraina kommer att bojkotta. Och jag tror det kommer leda till en bojkottvåg och att OS faller samman om beslutet står fast.
Granqvist fyller i:
– Jag tycker det är förskräckligt och skamligt att IOK företräder den internationella idrottsrörelsen som de gör. Jag tycker det är för jävligt. Det är min känslomässiga reaktion.
Tommy Åström: ”Det kan rädda spelen”
När Expressen pratar med Tommy Åström utvecklar han sitt resonemang.
– Om kriget i Ukraina fortfarande pågår, och det här beslutet ligger fast när nästa OS närmar sig, tror jag att det kommer kollapsa. Oavsett vad FN säger tror jag att många länder kommer att bojkotta mästerskapet, menar Åström.
– Jag förstår inte hur man ska få ihop det riktigt. Även om ryssar tävlar under neutral flagg, så är det ju ändå Ryssland.
Finns det risk, tror du, att det inte blir något OS i Paris om ett och ett halvt år?
– Jag tror ändå att tillräckligt många länder är med. Ungefär som det var på OS i Moskva 1980 och Los Angeles 1984, då många länder ställde sig avvisande och inte skickade några deltagare.
– Jag menar dessutom att IOK tvingas riva upp sitt beslut för att helt enkelt rädda spelen. Då kan alla vara med utom Ryssland och Belarus. Det är ett väldigt ogenomtänkt beslut, det leder till självmål.
– Förhoppningsvis ändras beslutet. Ett OS utan de bästa är inget IOK vill ha.