Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter historiska fusket – förbundet bekräftar

Femke van den Driessche

Den historiska skandalen är ett faktum.

Misstankarna mot belgiskan Femke van den Driessche bekräftas av presidenten för internationella cykelförbundet.

– Det är ingen hemlighet att man har hittat en motor i hennes cykel, säger Brian Cookson enligt Cyclingnews.com.

Det var på lördagen som skandalen började rullas upp.

Förhandsfavoriten Femke van den Driessche slutade elva i U23-VM i cyclocross. Men efter loppet upptäcktes att något var fel med hennes cykel. Tekniker fann kablar under sadeln – och man misstänkte att hon använt sig av en elmotor.

Det är första gången som man kontrollerar cyklar för så kallad mekanisk doping.

Uppgifterna skapade förvåning.

– De flesta är förvirrade, sa cykelförbundets samordnare Peter Van den Abeele till Sporza.

Cykelförbundet: "Mekanisk doping"

Men på söndagen bekräftades jätteskandalen på en presskonferens. Femke van den Driessche blir alltså den första cyklisten någonsin som åker fast för att ha använt en motor.

– Det är ingen hemlighet att man har hittat en motor i hennes cykel. Vi tror att det verkligen handlar om mekanisk doping, säger Brian Cookson, president för internationella cykelförbundet.

– Vi har testat nya metoder för att upptäcka sådant här fusk. Men som ni förstår kan jag inte gå in i detalj på metoderna, fortsätter Cookson enligt Cyclingnews.com.

Efter presskonferensen twittrade Cookson: "Mekanisk doping är oacceptabel. Vi vill att den minoritet som överväger fusk ska veta det. Det finns ingenstans att gömma sig, och förr eller senare kommer de att få betala för den skada de åsamkar vår sport."

Femke van den Driessche är inte ensam i familjen att försöka ta genvägar till framgång. Hennes bror Niels avtjänar just nu en avstängning för doping.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.