Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter guldet - nu får Kalla sin strandtomt

Foto: Scanpix Sport
Efter OS-guldet i Vancouver - nu får Charlotte Kalla till slut sin strandtomt.
Två företag går in och sponsrar gåvan.
- Kommunen lägger inte en krona, säger Bengt Niska, kommunalråd i Pajala till SportExpressen.se.
Det var efter Charlotte Kallas skrällseger i Tour de Ski 2007 som Bengt Niskas löfte om en strandtomt till Charlotte Kalla fick stor uppmärksamhet.
Kommunalrådet fick kritik eftersom skattebetalarna då skulle få stå för gåvan till bygdens stora idrottsstjärna.
Dessutom så är det enligt kommunallagen är det inte tillåtet att gynna enskilda individer.
Men Bengt Niska vägrar vika ner sig - och när Charlotte Kalla på måndagen säkrade Sveriges första guld i Vanvcouver så kom löftet på nytt.
- Nu är det på det visat att jag har meddelat i kväll att Charlotte Kalla får sin strandtomt, berättar han för SportExpressen.se.

Tror inte på motstånd

Och den här gången räknar han inte med att stöta på något motstånd, då två stora företag sponsrar hela gåvan.
- Kommunen står bakom det hela, och landshövdingen i Norrbotten, Per-Ola Eriksson, har skickat meddelande till mig och gratulerat. Visst, det är IFK Tärendö som äger frågan, men jag tror inte att någon har något emot detta.
- En av landets största hustillverkare, Älvsbyhus, har hand om detta. Så Charlotte får kontakta dem när hon kommer hem, säger Bengt Niska.

Tårar rann

Bengt Niska såg själv guldloppet på plats i Kallas hemby Tärendö, tillsammans med bybor och skidklubben, IFK Tärendö. Klubblokalen var fullsatt - och jublet visste inga gränser när Kalla åkte hem guldet i Whistler.
- Det var en del som inte kunde hålla tillbaka tårarna.
Och Tärendö är redo för fler guldfiranden:
- Hon kommer ta flera medaljer. Det finns fler lopp där hon har bra chans, säger Bengt Niska.
Kan gåvan uppgraderas till ett slott om det blir fler guld?- Slott vet jag inte. Men hon är en fantastisk idrottskvinna, Charlotte.

DISKUTERA OS-GULDET!

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.