Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅNFoto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
 Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Edebo: "Det ligger och gnager i bakhuvudet"

Publicerad

IDRE. Alexandra Edebo har kniven mot strupen. 

Presterar hon inte toppresultat i helgens världscupstävlingar missar hon OS i Pyeongchang. 

– Det är klart det är nervöst och pressat, säger skicrosstalangen.

Fem svenska åkare är redan kvalificerade till OS i sydkoreanska Pyeongchang. I helgens världscupstävlingar i Idre kan ytterligare en åkare få en biljett av SOK. 

Alexandra Edebo, 21, har OS som målsättningen den här säsongen. Nu måste hon sluta antingen fyra i en av tävlingarna, eller få med sig två topp åtta-placeringar från världscupen i Idre för att nå sitt mål. 

– Jag vet att jag kan göra det, för jag har åkt bra här förut, säger Edebo.

Alexandra Edebo gjorde debut på världscupen i Idre förra året. Då slutade hon på en 12:e och 14:e plats. 

"Nervöst och pressat"

Säsongsstarten har dock inte levt upp till förväntningarna. Som bäst har hon en 22:a plats från schweiziska Arosa. 

– I touren i december gick det inte alls som jag hade velat. Jag missade några kval och flera träningar var inställda på grund av dåligt väder. Det har blivit väldigt lite åkning och i och med det så dippar självförtroendet också. Jag kände att det blev tajt på touren att få allting att funka från ingenstans. 

Nu måste Alexandra Edebo satsa allting på ett kort nå OS:

– Det ligger och gnager i bakhuvudet. Det är klart det är nervöst och pressat, men jag försöker att bara fokusera på min prestation, göra det bästa jag kan och ha kul när jag åker skidor. Jag får fokusera på det jag kan göra något åt och lägga det andra åt sidan.

Sex svenskar startar

Uppväxt i Mora, 16 mil sydöst om Idre, får helgens tävlingar ses som hemmaplan för Edebo. Och hon trivs i backen:

– Det var här jag gjorde världscupsdebut förra året, så det är absolut en fördel att ha åkt innan för nu vet jag vad som väntar. 

Utöver Edebo kommer även Sandra Näslund och Lisa Andersson köra helgens välrdscup, liksom Victor Öhling Norberg, Viktor Andersson och Erik Mobärg på herrsidan. 

 

LÄS MER: Anna Holmlunds nya framsteg i rehabiliteringen

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag