Williams hyllning till vännen efter tragedin

Magiska bilderna på framtidens teknik.
William Väisänen startade Play Together.
Foto: Privat
Oscar blev 24 år gammal.
Foto: Privat

Passionen för spel förenade dem.

Men i juni tog William Väisänens nära vän Oscar sitt liv. Med ett krossat hjärta så kände William att han var tvungen att göra någonting.

Det var då Play Together skapades.

– Oscar var verkligen helt fantastisk och hade själv ett stort intresse för att hjälpa människor, berättar han.

Studenten William Väisänen är en stor gamer och följer e-sportscenen nära. Efter en personlig tragedi så bestämde han sig för att göra någonting för att motverka det växande problemet med psykisk ohälsa bland unga.

Det var då han startade Play Together – en trygg plats för likasinnade att prata om sina problem. På mindre än en månad hade över tusen personer blivit medlemmar.

– Nu är vi uppe i 1 140 tror jag ungefär. Vi startade i juni, så det har gått snabbare än jag trodde. Målet var ju inte att öka antalet medlemmar, men vi märkte ju att det tyvärr behövs, berättar William.

Det var den 16 juni som nära vännen Oscar tog sitt liv vid 24 års ålder. Det vände William Väisänen värld upp och ner, och han bestämde sig direkt för att han måste göra någonting. 

”Kan gråta hela dagarna när jag läser dem”

Det var då hans community Play Together skapades.

– Det är ett ställe för människor att komma till om man inte har någon att spela med. Det var tanken från början. 

William tystnar i några sekunder.

– Efter att Oscar livet av sig så... då blev det väldigt tydligt att det finns människor som man aldrig visste har det jobbigt som faktiskt har det tufft. Mindre än två timmar efter att fick veta att Oscar var död så ville jag att det skulle finnas en plats där man kan prata med andra om att må dåligt utan att bli dömd för det. 

Hur har responsen varit hittills?

– Meddelanden som människor har skickat till mig... jag kan sitta och gråta hela dagarna när jag läser dem. De har till exempel skrivit att vi har räddat deras liv. Bara det gör ju allting värt det. Vi har en kanal när man kan få skriva av sig med en triggervarning för att det kan handla om allt från beroende till självskadebeteende.

Träffades på Dreamhack

Play Together finns på den populära kommunikationsappen Discord som är enorm bland gamers. William driver projektet tillsammans med vännen Robert Larsson och flera moderatorer.

Utöver kanalen där människor tillåts skriva av sig om sina tyngre tankar så berättar han att det också finns en kanal som heter ”Positivitet”.

– Där man kan dela med sig av att det finns positiva saker i livet också fast man har det svårt och försöka lyfta varandra.

Precis som William så var Oscar en passionerad datorspelare, och det var också det som förenade dem från början.

– Vi träffades på Dreamhack och jobbade tillsammans. Dreamhack var första stället där jag själv kunde känna att jag var mig själv, där ”nördighet” var normalt. Man kunde prata hur mycket man ville om spel och teknik, och vara hundra procent sig själv. Det var verkligen Oscar också, han var verkligen helt fantastisk och hade själv ett stort intresse för att hjälpa människor.

Hur har Oscars föräldrar reagerat på ditt initiativ?

– Från första början var jag rädd för att berätta att jag hade skapat det här, jag pratade med hans mamma och frågade varför det hände. Då var svaret att Oscar hade gått in i en djup depression och isolerat sig med datorspelandet, det var hans tillflyktsort där han mådde någorlunda bra. Men... det blev för mycket, berättar William.

– Jag såg det som att jag skapade något som skulle innebära att människor spelade mer och spenderade mer tid framför datorn. Det var ju det som inte var bra för Oscar till slut. Så därför var jag rädd för att berätta om det.

”Grät väldigt mycket när hon skrev det”

När han till slut hittade modet att berätta om Play Together så visade det sig att Oscars mamma redan visste om det.

– Hennes son var superstolt och tyckte att det var ett helt otroligt arbete. Det gav mig en boost att fortsätta.

Det måste ha varit otroligt skönt att höra?

– Ja det var det, jag grät väldigt mycket när hon skrev det. För jag skakade nästan när jag skrev det till henne, för jag ville inte på något sätt vara respektlös mot dem genom att skapa det här. Men hon har märkt att det hjälper över tusen människor med en plats de kan gå till.

William Väisänen hade önskat att det fanns något liknande när Oscar fortfarande var i livet. Anledningen till att Discord blev kanalen för hans nya community är, utöver dess popularitet, att användare har valmöjligheten att vara helt anonyma.

Förhoppningen är att Play Together ska växa och i framtiden även finnas i fler länder än Sverige, vilket William redan arbetar med.

– Vi ska försöka rädda liv helt enkelt, jag vill visa att det ska finnas en plats där alla kan vara sig själva.


HAR DU TANKAR OM SJÄLVMORD? MÅR DU DÅLIGT ELLER KÄNNER DU NÅGON SOM MÅR DÅLIGT?

Eller har en närstående tagit sitt liv? Här finns det hjälp att få: 

Mind – Självmordslinjen. 


Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar: www.mind.se


Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.www.jourhavande-medmanniska.se

BRIS vuxentelefon: Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12. Aktuella öppettider på www.bris.se

BRIS – Barnens hjälptelefon: Tel: 116 111. Aktuella öppettider på www.bris.se.

Svenska kyrkan: Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. 

Ring 112 och be om att bli kopplad.

SPES telefonjour: Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring alltid 112 om läget är akut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.