Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vill stärka stödet för barnen där de finns”

Jonatan ”Devilwalk” Lundberg.
Foto: FunPlus Phoenix/Liquipedia
Genrebild.
Foto: COLOURBOX

Nu ska unga gamers få en trygg plats och någon att prata med online.

Initiativet ”Digitala trygghetsvärdar” ska fungera som en ungdomsgård på internet – där många unga spenderar sin tid.

– Vi vill stärka stödet för barn och ungdomar där de finns, berättar tidigare världsmästaren Jonatan ”Devilwalk” Lundberg. 

Många ungdomar spenderar i dag sin fritid på internet, i spel och sociala medier. Det kan ofta vara ett väldigt hårt och oförlåtande klimat, och många av dem har ingenstans att vända sig.

Det hoppas man nu på att förändra genom initiativet ”Digitala trygghetsvärdar”, som gamingplattformen Publiclir har tagit fram tillsammans med Länsförsäkringar. 

En server i populära chattprogrammet Discord har satts upp, där alla ungdomar är välkomna.

Bland trygghetsvärdarna finns ingen mindre än Jonatan ”Devilwalk” Lundberg, 30 – en tvåfaldig världsmästare i Counter-Strike. I dag är han tränare för internationella laget Funplus Phoenix.

Han berättar mer om initiativet.

– Det blir som en ungdomsgård online, att man kan hålla koll på hur ungdomar mår eftersom många av dem håller till där. För dem finns det kanske inte alltid någon att pratat med och ta upp problem eller vad som helst med. Det kan vara sociala problem eller problem i hemmet, så då kan vi stärka stödet för barn och ungdomar där de finns, säger han.

”Något jag själv önskade fanns”

Han kontaktades av Publiclir om att bli en av dess trygghetsvärdar och tvekade inte på att bli en del av initiativet. Mycket tack vare egna upplevelser.

– Jag själv har varit i en situation tidigare i livet där man varit väldigt nere och inte vetat var man ska vända sig. Då kan det vara lättare att vända sig till någon som kanske har samma intressen som en själv, speciellt i den åldern kring tonåren. Det är något jag själv önskat funnits när jag var yngre. Så därför är det ett initiativ jag ville vara en del av.

Vidare berättar 30-åringen om hur förolämpningar och hat efter förlorade matcher kunde påverka honom. Nu vill han kunna hjälpa andra i liknande situationer.

– Även om man bara hjälper en person så känns det värt det.

På Discordservern kan ungdomarna komma in för att prata om allt eller inget, och få stöd om de behöver det. Trygghetsvärdarna får genomgå en utbildning som anordnas av stiftelsen Friends, där de får lära sig mer om hur man agerar som en god förebild för ungdomarna.

Devilwalk hoppas att det ska ge alla någon att prata med under alla dygnets timmar.

– Jag hoppas att föräldrar och andra ska förstå att det är ”lekplatsen” i dag, och att vi måste kunna hjälpa att skydda ungdomar som mobbas eller har det tufft på andra sätt. Att vi ser till så ungdomsgården sträcker sig utanför de timmar som sker på plats, så man alltid har någon att kontakta.

Här hittar du Publiclirs Discordserver för initiativet Digitala Trygghetsvärdar.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.