Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vill närma oss Ninjas in Pyjamas och Fnatic”

Tobias ”zmekke” Andersson
MyGame.
Adam ”Maektig” Widell.

De vann både svenska elitserien i CS:GO och Frag League.

Men för lagen som inte är Fnatic och Ninjas in Pyjamas i Sverige är det svårt att få det att gå runt.

– Vi får finansiera mycket av det själva, säger MyGame-grundaren Tobias ”zmekke” Andersson.

2019 formades CS:GO-laget EsportsAdviser som gjorde succé direkt i de svenska ligorna precis under det absoluta toppskitet. Laget vann både Elitserien och Frag League och inkasserade 230 000 kronor för de två segrarna.

Men trots det är det kämpigt för laget att få ihop ekonomin.

– Det är tufft. Någonstans är det ju jag och Adam (Widell reds. anm) som finansierar det här från våra egna fickor. Så det är väldigt svårt att vara tier 2 och få det att gå runt, säger medgrundaren Tobias ”zmekke” Andersson.

Laget har nu döpts om till MyGame och gjorts om från grunden med ett nytt varumärke och en ny laguppställning efter att det tidigare lagets sex månader långa kontrakt löpt ut.

– Det fanns ett nyskapande tänk, så vi tänkte att vi gör någonting nytt och då kom vi på idén med MyGame. Så vi började från scratch med att hitta logga och kolla efter partners. Det är mitt och Adams ansvar att leta efter nya partners, och då letar vi främst efter de som brinner för gräsrotsgrejen. Det är ju svårt att få in de stora jättarna som de största lagen har.

 – Vi vill komma närmare de största organisationerna i Sverige som Fnatic och Ninjas in Pyjamas, säger han.

”Pengarna går in och ut”

De summor som laget har dragit in från turneringar kan se stora ut på papperet, men går nästan oavkortat till spelarna i form av resor, mat och bootcamps inför turneringar.

– Det går in och sen går det ut, allt går ju till spelarna.

Inom Counter-Strike så har Sverige historiskt varit det främsta landet i världen sedan scenen tog fart runt 2003. Men de senaste åren har länder som Danmark och Brasilien passerat Sverige i flera av de allra största e-sporterna, däribland CS.

– Om man kollar på Danmark och Nordamerika som är de bäst på att ta fram spelare i dag. Vad gäller Danmark så har ju regeringen ställt sig bakom e-sporten där. Det säger  sig självt då att i Sverige har man inte samma resurser. Skillnaden är stor mot de två största organisationerna i landet – NiP och Fnatic, berättar zmekke.

Det är också svårt att slå sig in i de två svenska storlagen med väldigt begränsade platser i världseliten för svenska talanger.

– Det dröjde flera år innan NiP valde att släppa sina spelare och i dag är det i princip bara fem talanger som representerar laget. Men i Fnatic har varit stängt i de senaste fem-sex åren, så det är svårt att slå sig in där.

Kvalar till elitserien

För MyGame är kampen för sponsorer en av de viktigaste delarna för att få det hela att gå runt. Bland annat så har laget ett partnerskap med allsvenska Elfsborg-spelaren Per Fricks klädmärke Ciszere.

Laget kämpar just nu för att ta sig tillbaka till den svenska elitserien.

– Vi spelar i regionsserien och där ju målet självklart att ta oss till elitserien. Det är väl kanske den finaste turneringen vi har, anser jag, på tier 2-scenen i Sverige. De som driver det har ett jäkla driv och det känns som att det bara växer och växer, vilket är jätteroligt. Man blir ju bäst i Sverige någonstans om man vinner det, i alla fall på vår nivå.

– Det är bara att försöka spela, spela, spela nu och klättra. Förhoppningen är att vi tillsammans med de andra organisationerna runtom oss gör så att skiktet mellan tier 1 och tier 2 blir betydligt mindre än vad det är i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.