Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi pushar inte folk till att spendera i spelet”

Foto: KIERAN MCMANUS/BPI/SHUTTERSTOCK / KIERAN MCMANUS/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: Ninjas in Pyjamas

Efter läckta dokument anklagas EA Games för att driva spelarna till dyra köp i Fifa 21.

Nu försvarar sig spelutvecklaren.

– Det visar hur vi stöder engagemanget i vårt spel under sommarperioden, inte spenderande, säger en talesperson till IGN.

Interna dokument kring Fifa 21 har läckt från spelutvecklaren EA Games till CBC. De uppges visa att spelarna medvetet styrs mot att spendera pengar på ”loot-lådor” i Fifa Ultimate Team (FUT).

– Spelare blir aktivt meddelade och får incitament att konvertera under sommaren, säger en källa till CBC.

Dokumenten ska visa tydligt att EA Games har ett uttalat mål att driva sina spelare mot att betala för innehåll i spelet – efter att ha köpt själva spelet.

Sedan 2018 har spelutvecklaren hävdat att mikrotransaktionerna inte kan likställas med exempelvis casinospel. Men i bland annat Belgien har de blivit olagliga och fler länder funderar på att göra samma sak.

”Motsäger inte det”

Vissa spelare har spenderat tusentals- och tiotusentals kronor på att få vissa fotbollsstjärnor till sitt lag i spelet. 

Nu försvarar sig EA Games, och menar att anledningen till att spelarna styrs mot FUT är att ”sommaren är väldigt aktiv för FUT-spelarna”.

– Inget i det läckta dokumentet motsäger det på något sätt, det visar hur vi stöder engagemanget i vårt spel under sommarperioden, inte spenderande, säger en talesperson enligt IGN.

– Vi pushar inte folk till att spendera i våra spel.

Vidare menar de att granskningen är ”sensationaliserad” av medierna. 

EA Games har publicerat en egen förklaring till dokumenten. Där förklarar de att man är ”väldigt försiktiga” vad gäller att marknadsföra saker som kostar i spelet.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.