Världens största center för gaming öppnar upp

Här är nya gamingcentret Space i Stockholm
Nu öppnar gamingcentret Space i Stockholm.
Foto: Expressen
Arenan.
Foto: Expressen
Baren i ”Space Club”, som är för personer över 20 år.
Foto: Expressen
Datorerna i ”Space Club”.
Foto: Expressen
Genom att scanna skärmen med appen loggar man in på datorerna.
Foto: Expressen

Nu öppnar världens största gamingcenter portarna i Stockholm.

På de sju våningarna i Space kommer det bland annat finnas en arena, 400 speldatorer och en ”Avicii experience”.

– Äntligen får Stockholm en central mötesplats för gaming, e-sport och digital kultur, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

1981 gjorde rockbandet U2 sin första spelning i Sverige i Hötorgshuset. Framöver kommer det i stället fyllas av gaming och e-sport. 

Nu öppnar nämligen världens största gamingcenter, Space, vid Sergels torg i Stockholm. SportExpressen har besökt centret, som täcker hela sju våningar och 7 500 kvadratmeter, under torsdagens invigning.

– Space kommer locka flera talanger till staden och bidra till att Stockholm fortsätter utvecklas till en kreativ plats för kultur-, upplevelse- och techbranscherna, säger Stockholm stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr.

Utöver över de drygt 400 fullt utrustade speldatorerna som går att hyra kommer det också finnas en e-sportarena, restauranger, kontor, utbildning för blivande proffs inom tech och digital utveckling samt en hyllning till artisten Tim ”Avicii” Bergling.

”Avicii experience” är en interaktiv hyllningsutställning som inspirerats av Abba-muséet, och som artistens pappa var en av initiativtagarna till. Den öppnar i början av 2022.

För de som vill besökta gamingcentret för att spela dator- och konsolspel finns dels en våning med ett enormt antal datorer. Dessa används genom att ladda ner en app och sedan identifiera sig med hjälp av bank-ID. Sedan scannar man datorn med sin mobilkamera för att logga in.

Användningen av bank-ID hjälper också Space att hålla koll på vilka det är som vistas i lokalen. Något man hoppas blir en extra trygghet för föräldrar.

Fullt utrustad bar

Vad gäller säkerheten samarbetar Space också med polisen och vaktbolag för att det ska bli tryggt både inne på och utanför lokalerna. Det kommer också gå att få sällskap till exempelvis tunnelbanan kvällstid.

På en annan våning är det bara personer som är 20 år och äldre som får vistas. Där går det att beställa alkoholhaltiga drycker till sin plats från en fullt utrustad bar medan man spelar, genom att använda ett program på sin dator.

Vad gäller själva datorutrustningen så är höjdpunkten ett av marknadens bästa grafikkort: RTX 3080 i ”Founders edition”.

Vill bli Sveriges nationalarena

Arenan som finns på en annan våning kommer vara värds för internationella e-sportturneringar. Det kommer finnas en scen med en 20 meter bred skärm för att följa händelserna. Och plats för över 600 personer i publiken.

Målet är att det ska bli Sveriges nationalarena för e-sport.

Det finns också rum som lag kan hyra för att genomföra träningsläger med fem datorer i varje rum samt tv-skärmar för exempelvis genomgångar.

Space ligger på Sergelgatan 2 i Stockholm och öppnar klockan 10.00 den 27 november.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.