Världens bäste erkänner: ”Jag var påverkad av droger när jag vann”

CoD-stjärnan Cuyler ”Huke” Garland berättar om drogmissbruket i en video.
Foto: Youtube
Cuyler ”Huke” Garland i en CoD-turnering
Foto: Youtube
Cuyler ”Huke” Garland

”Huke” – bäst i världen på Call of Duty 2020 – har erkänt att han var påverkad av substanser när han vann titeln förra året.

21-åringen anklagas nu för fusk – men hyllas också av konkurrerande spelare för sitt mod att berätta om ett utbrett problem inom CoD-världen.

Cuyler ”Huke” Garland, 21, vann världsmästerskapen i Call of Duty 2020.

Men nu avslöjar stjärnan att allt inte stod rätt till.

Som 18-åring började han missbruka adderall, ett läkemedel som består av de narkotikaklassade substanserna amfetamin och dextroamfetamin, centralstimulerande medel som förbättrar såväl koncentration som fokus.

– Det har känts lite konstigt att berätta om det här, men jag känner att jag måste, speciellt med tanke på allt som pågår i CoD-scenen, säger Huke i ett öppenhjärtigt, 32 minuter långt videoklipp.

Huke: ”Väldigt obekvämt att prata om”

”Huke” berättar att han tog substanserna för att hantera pressen när han började tävla i CDL, Call of Duty League. Så sent som säsongen 2020, när ”Huke” vann, använde han fortfarande drogen.

– Jag vann mästerskap men det kändes inte bra. På insidan var jag väldigt tacksam för att jag vann… men dagarna efteråt, då kändes det inte bra. Det berodde till stor del på en sak. Att jag, vid tidpunkten, tog adderall, säger Huke och fortsätter:

– Det här är väldigt obekvämt för mig att prata om, men man kan väl säga att det gjorde mig inte något gott alls. Jag insåg den kvällen, att jag vann när jag använt adderar, och känslan efteråt var inte bra. Jag satt där och jämförde med när jag vann första gången som 16-åring och var helt nykter… det var en känsla som man inte ens kan beskriva med ord, det var bara så mycket lycka.

Får medhåll av andra spelare

Hukes erkännande har lett till många reaktioner i sociala medier – och både hyllningar och kritik.

Flera anklagar Huke för fusk, medan andra välkomnar debatten om koncentrationshöjande substanser inom e-sporten. 

Enligt ”Huke” förändrade drogen hans humör. Han blev arg i stället för glad när han spelade. 21-åringen vittnar också om direkta personlighetsförändringar. Det tog också tid innan Huke kunde spela utan att vara påverkad och kunde återfå sitt tidigare självförtroende. Han anammade nya, mer hälsosamma vanor.

– Jag började meditera, duscha kallt och äta hälsosamt, säger han i videon.

Flera andra spelare har också klivit fram, däribland Maux från L.A. Guerillas och Trei ”Zer0” Morris som både har erkänt att de använt liknande substanser när de har tävlat i Call of Duty.

https://twitter.com/Maux/status/1402723686998761473

”Jag slutade ta den där skiten efter Black Ops 3, har aldrig mått bättre, hälsa är värdefullt hörni, kom alltid ihåg det”, skriver Trei ”Zer0” Morris på Twitter.

http://twitter.com/Trei/status/1402676029383221251

Därför tog ”Huke” drogen

”Huke” berättar att pressen som professionell spelare har varit och är väldigt stor. Och att han hela tiden resonerade att om alla andra redan använder koncentrationshöjande substanser, varför skulle inte han kunna göra det?

– Som professionell spelare kan det handla om press, i alla fall för mig personligen. Du kommer in i ligan, du spelar bra, sedan spelar du inte alls lika bra och du känner press att ta något, eftersom personen som vinner kanske också tar något, vem vet? Jag vill bara visa att du kan spela utan att ta något och bevisa det för mig själv i år, säger ”Huke”, och fortsätter:

– Personligen vill jag vara ett positivt föredöme, att du inte behöver komma in i Call of Duty och börja droga. Det är lite så det är.

Tidigare CoD-proffset Doug ”Censor” Martin hyllar ”Huke” för erkännandet.

– Jag är verkligen glad att han gjorde den där videon, för det är fan på tiden att någon säger något, att någon pratade ut. Jag har vuxit upp som människa och spelare i CoD-scenen, jag har sett spelare ta adderall, jag har haft det runt mig tidigare, och alltså, jag har sett de långsiktiga effekterna det har på människor, säger han i en video på Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.