Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vändningen – efter samtalet från Lind

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alla parter hade gett upp hoppet om CS:GO-majorn i Stockholm.

Men sent på fredagskvällen kom ett samtal plötsligt från idrottsminister Amanda Lind.

Hon bjuder in till ett möte på lördagen där allt avgörs. 

– Äntligen tänkte jag. E-sport är en hjärtefråga för Amanda och det uppskattas att hon tar detta på allvar, säger Sammi Kaidi, ordförande Svenska e-sportförbundet.

CS:GO-majorn i Globen var på fredagen nära att falla ihop, då arrangören vill ha garantier på att spelarna får visum.

Enligt uppgifter till SportExpressen hade Ninjas in Pyjamas, Svenska e-sportförbundet och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr samtliga försökt övertyga PGL om att hålla turneringen i Stockholm – som planerat.

Vid 17-tiden på fredagen lämnade Svenska e-sportförbundet ett förslag på lösning till arrangören PGL, något man också hade gjort – förgäves – gällande The International tidigare under sommaren.

I konversationerna har det påpekats för PGL:s vd, Silviu Stroie, att turneringen har samma nivå av garantier som den svenska OS-ansökan till 2026. 

Regeringen har däremot vägrat ge garantier till evenemang överhuvudtaget, vilket inkluderar såväl Olympiska spelen som CS:GO-majorn.

Amanda Linds samtal

Arrangören PGL har hela tiden vidhållit att man kräver garantier från regeringen om att CS:GO-stjärnorna får visum för att tävla i Sverige. Annars skulle turneringen flyttas till ett annat land.

Detta har setts som orealistiska krav från de övriga parterna, och sent på fredagskvällen hade i princip alla sidor gett upp hoppet om turneringen. 

Men plötsligt – vid 21.30-tiden på fredagskvällen – ringde idrottsminister Amanda Lind upp. Hoppet har väckts igen.

Ministern har nu bjudit in PGL till ett möte som kommer hållas under lördagen, vilket Svenska e-sportförbundets ordförande Sammi Kaidi bekräftar. 

Där kommer turneringens öde sannolikt att avgöras.

– Äntligen tänkte jag. E-sport är en hjärtefråga för Amanda och det uppskattas att hon tar detta på allvar, säger Sammi Kaidi.

– Nu hoppas jag bara att arrangören tackar ja till inbjudan och att det inte är för sent.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Se roligaste händelserna med CS:GO-stjärnorna: ”Det där är en yikes!”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.