Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad är CS:GO – och tävlingen i Globen?

Svenske talangen inför majorturneringen i CS:GO
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MIKAEL SJÖBERG

En stor e-sportfest har inletts i Stockholm.

Men vad är egentligen e-sporten CS:GO, och vad innebär turneringen i Globen?

Här är allt du behöver veta.

Majorturneringen i CS:GO, som spelas i Sverige, inleddes på tisdagen. På grund av pandemin så är tävlingen det första världsmästerskapet sedan 2019 i e-sporten.

För den oinvigde kan det däremot vara förvirrande. Vad är en e-sport, vad är CS:GO och vad är innebörden av turneringen som nu spelas i Avicii Arena? 

Det reder vi ut här.

Det här är CSGO

Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) är ett av världens mest populära datorspel, och en av de äldsta e-sporterna. Det har tävlats i spelet sedan det släpptes redan 1999.

Förenklat så spelar två lag, med fem spelare i varje, mot varandra på olika kartor (banor) – som alla har olika taktiker som kan appliceras. 

En sida är anfallare och en är försvarare. 

Anfallande lagets mål är att antingen eliminera samtliga motståndarspelare eller armera en bomb på en viss plats på kartorna. Och därefter försvara den till den detoneras för att vinna rundan.

Den andra sidan ska förhindra detta, och först till 16 rundor vinner en karta. Vid 15–15 går det däremot till en förlängning. Vissa matcher spelas som bäst av en karta, andra som bäst av tre eller fem.

Varje runda är strax under två minuter lång, vilket innebär press på anfallarna att vara aktiva från början. Det gör också matcherna väldigt intensiva och underhållande.

Spelarna tjänar också en valuta i spelet beroende på hur de presterar, och lagens ekonomi är en viktig del av matcherna. Det avgör hur bra vapen och hur många granater och extra skydd de kan köpa. 

Individuell skicklighet och lagsamarbete

När laget har för dålig ekonomi för att köpa vad de vill tar de ofta en ”eko-runda”, en ekonomisk runda. Det innebär att de i princip inte köper någonting för att spara till nästa runda, och närmast räknar in den som en förlorad runda på förhand.

De viktigaste faktorerna för att vara framgångsrika är dels individuell skicklighet med ett bra sikte, snabba reaktioner och spelförståelse. Viktigast är däremot att kunna fungera i ett lag och samarbetet mellan de fem spelarna. Kommunikation är a och o.

I lagen finns olika roller som en lagkapten, en sniper-spelare, en ”lurker” som försöker överraska motståndarna och en spelare som skickas in först för att skaffa information och öppna upp rundorna.

Majorturneringen i Globen

Nu har världens 24 bästa lag samlats i Stockholm för att tävla i världsmästerskapet, en så kallad majorturnering. Bland dem finns svenska storlaget Ninjas in Pyjamas, som ses som en av favoriterna att kunna ta hem det inför hemmapubliken.

– Vårat mål är ju att vinna. Och jag tror att speciellt nu efter att vi vunnit IEM Fall så fick vi en confidence boost som jag tror kan hjälpa oss att vinna majorn, berättade Linus ”LNZ” Holtäng i Ninjas in Pyjamas för SportExpressen.

Sedan 2013 har det spelats 17 majors, och totalt har det blivit fyra svenska segrar. Den senaste var för sex år sedan då Fnatic vann i Köln.

Det är den största titeln man kan vinna inom CS.

Den senaste spelades 2019, då danska Astralis vann sin tredje i följd. Förra årets planerade turnering i brasilianska Rio ställdes in på grund av pandemin, varför årets turnering har dubbelt så stor prissumma.

Lagen tävlar om 17 miljoner kronor.

– Jag skulle säga att det är det lättaste spelet att hänga med i av alla e-sporter som finns. Det är en väldigt bra inkörsport. Det kommer vara otroligt mycket hajp, det är första publikturneringen på två år och inte bara det. Vi kommer vara i Globen och troligtvis ta hem kronan till Sverige som den bästa CS-nationen, säger Björn ”Threat” Pers, tränare för Ninjas in Pyjamas

Se de mest ikoniska ögonblicken från tidigare majorturneringar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.