Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unika samarbetet: ”Vi är alla rädda”

Se ukrainske storstjärnan S1mple hålla tall om kriget
Ukrainske Oleksandr ”S1mple” Kostyliev höll ett tal i Polen som hyllades stort.
Foto: Helena Kristiansson / ESL
Svenske spelaren Nicolas Gonzalez: ”Känns bra att de ryska spelarna stöttar sina lagkamrater”.
Foto: Ninjas in Pyjamas
Natus Vincere under majorturneringen i Globen i fjol.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Ukrainska soldater.
Foto: STORY PICTURE AGENCY/SHUTTER /

När förödelsen i Ukraina fortsätter befinner ett lag i en unik situation.

E-sportlaget Natus Vincere var tillsammans på en turnering i Polen när den ryska invasionen av Ukraina inleddes.

I världens bästa lag spelar två ukrainare tillsammans med tre ryssar.

– Det känns bra att de ryska spelarna i laget stöttar sina lagkamrater, säger svenska CS-stjärnan Nicolas Gonzalez.

Den ryska invasionen av Ukraina är inne på sin andra vecka.

Idrottsvärlden har svarat på invasionen med en lång rad sanktioner mot Ryssland. Till exempel har Fifa och Uefa tills vidare stoppat alla ryska lands- och klubblag från internationella matcher och turneringar i fotboll. Internationella olympiska kommittén har dessutom uppmanat alla förbund att bojkotta ryska utövare.

I e-sportens värld befinner sig ett lag i en väldigt unik situation.

Världens bästa lag i Counter-Strike, en av de största e-sporterna, heter Natus Vincere. Laget vann bland annat förra årets världsmästerskap när det avgjordes i Globen.

När den ryska invasionen av Ukraina inleddes så befann sig laget i den polska staden Katowice för att spela en stor turnering. Slutspelet skulle precis inledas när nyheten om invasionen kom.

I Natus Vincere, eller Navi som de också kallas, finns två ukrainska spelare. 

De övriga tre i laget är från Ryssland. 

Frågorna efter kriget

Världen blickar riktades mot laget. Hur kommer spelarna från de två nationerna att reagera? Vad innebär det för laget, för deras spel i turneringen?

Kan det här innebära en splittring?

Då ställde sig världens bästa spelare i Counter-Strike på scenen i Katowice – Navis ukrainske storstjärna Oleksandr Kostyliev (mest känd som ”S1mple”).

– Jag vill att ni ska veta att e-sporten står utanför politiken och alla våra spelare, från olika lag, och alla ni har inget med regeringens beslut att göra. Vi vill alla ha fred för Ukraina och hela världen. Vi är alla rädda. Nu måste vi statuera ett exempel under den här turneringen för hela världen. Vi måste hålla ihop som en enhet med våra fans, vänner och alla som kommer titta. Vi måste alla vara människor först, sa 24-åringen under ett hyllat tal.

– Jag har spelat med ukrainska spelare, ryska spelare och amerikanska spelare. De är alla fantastiska personer.

Talet och dess budskap om enighet spreds som en löpeld på sociala medier, och oavsett hur det gick i turneringen så skulle det faktum att de ställde upp ses som en seger. Natus Vincere såg inte ut som sig själva när de föll med 0–2 i semifinalen. 

Samtliga tycktes förstå, ingen ville skuldbelägga dem.

Svensken: ”Kändes overkligt”

Kostyliev berättade vidare genom Twitter att han grät när han tänkte på sin familj i Kiev, medan han själv hade ”tur” som inte var hemma i Ukraina för tillfället. Han skulle senare donera över 300 000 kronor till den ukrainska armén.

Svenske spelaren Nicolas ”Plopski” Gonzalez var på plats i Polen för att spela turneringen med sitt Ninjas in Pyjamas. Han berättar om att få chockbeskedet under pågående tävling.

 – Det kändes overkligt, så klart. Krig i Europa, 2022, det får inte hända. Alla i laget sluter upp bakom Ukraina och hoppas på fred så fort som möjligt, säger han.

Han hyllar också den ukrainske stjärnans tal från scenen.

– Vi träffar Navi-spelarna på events, det måste vara hemskt för dem. S1mples tal på scenen i Katowice var känslomässigt, men det känns bra att ryska spelarna i laget stöttar sina lagkamrater och inte försvarar kriget bakom kriget.

Sanktioner mot e-sportlag

Likt i många andra sporter så har flera ryska lag straffats på grund av kriget. 

Landets två största CS-lag, Virtus Pro och Gambit Esports, får inte delta i turneringen ESL Pro League som inleds i Tyskland under onsdagen.

Enligt arrangören har de båda kopplingar till den ryska regeringen, varför beslutet togs att utesluta dem. Spelarna får däremot delta om de inte representerar lagen eller några av deras sponsorer.

”Vi inser att spelarna inte är medskyldiga i situationen och vi tycker inte att det är förenligt med e-sporten att införa sanktioner mot individuella spelare. Virtus Pro och Gambit-spelare är därför välkomna att tävla under ett neutralt namn, utan att representera sitt land, organisation eller lagets sponsorer på sina kläder”, skrev ESL i ett uttalande.

Den danska arrangören Blast Premier stoppar däremot allt deltagande för de ryska spelarna i lagen. Inga ryskbaserade lag kommer få delta i deras turneringar tills vidare.

Det innebär att de potentiellt förlorar miljontals kronor i turneringsintäkter. När vårfinalen i Blast Premier hålls i juni så kommer det vinnande laget få med sig nästan två miljoner kronor hem.

Påtryckningar från vice premiärministern

Ukrainas vice premiärminister har dessutom tryckt på för att stänga av de ryska lagen och spelarna inom e-sporten från tävlande. Han ser det som ett sätt att motivera det ryska folket till att kräva ett slut för kriget.

”Jag vädjar om att temporärt stänga av alla ryska och belarusiska konton, att temporärt stoppa deltagandet för ryska och belarusiska lag och gamers i alla internationella e-sporttävlingar, samt ställa in alla internationella tävlingar som hålls i territoriet för Ryssland och Belarus”, skrev Mykhailo Fedorov i ett öppet brev.

E-sporten och gamingvärlden i stort har tagit ett krafttag mot Ryssland. Spel som ”Fifa 22” och ”NHL 22” har tagit bort ryska lag från spelen och även stoppat försäljningen i landet.

Speljätten Activision Blizzard har stoppat alla försäljning av sina spel, som ”Call of duty” och ”World of warcraft”, i Ryssland samtidigt som de dubblar alla donationer som dess anställda gör till Ukraina. 

Ubisoft (”Assassins creed”, ”Rainbow Six”) gör samma sak, medan Epic Games (”Fortnite”) stoppar all handel i Ryssland – men låter de som har spelet fortsätta spela. 

”Vi blockar inte tillgången av samma anledning som andra kommunikationsverktyg hålls online. Den fria världen borde hålla all dialog öppen”, skriver de i ett uttalande.

Valve, som ligger bakom ”Counter-Strike” och ”Dota 2”, har däremot varit tysta hittills. Ryska spelare har fortsatt tillgång till företagets spel, även om sanktioner mot betalsystem har försvårat köp i spelen.

Enligt data från Leetify är Ryssland den enskilt största nationen i ”Counter-Strike”, och 11,65 procent av den globala spelarbasen är baserad i landet.

Många av världens största e-sportlag har också tagit ställning för Ukraina. Däribland svenska Ninjas in Pyjamas, vars sociala medier-konton pryder den ukrainska flaggan och budskapet #StandWithUkraine. 

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Se det bästa med S1mple under 2021

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.