Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Undersökning: Tv-spelande är nästan lika socialt som att fika

Se det bästa med Sverige i EM-kvalet i CS:GO
”Gaming” är nästan lika socialt som att fika enligt en stor andel yngre människor.
Foto: Shutterstock
Genrebild.
Foto: Shutterstock

Tv- och datorspelandet är lika socialt som att ta en fika.

Det anser många svenskar, enligt en ny undersökning av Kantar Sifo.

– Att göra något tillsammans med andra är värdefullt. Undersökningen visar att svenskarna tycker att det är väl investerad tid, säger Per Strömbäck på Dataspelsbranschen i ett pressmeddelande.

Nästan hälften av alla svenskar anser att de inte använder sin tid så bra som de skulle kunna.

Detta är särskilt sant för unga kvinnor, varav hela 65 procent tycker att de skulle kunna använda sin tid bättre.

Det visar en ny undersökning av Kantar Sifo, som beställts av Blizzard – studion bakom jättespelet ”World of Warcraft”.

Undersökningen visar också att synen på dator- och tv-spelande håller på att förändras. I alla fall bland yngre personer. Bara en av tio män i åldrarna 18 till 29 ser det som slöseri med tid att ägna sig åt spelandet. 

Bland kvinnor i den unga åldersgruppen anser bara 15 procent att det är ett dåligt tidsfördriv, medan siffran för kvinnor mellan 30 och 49 år är 30 procent.

”Gaming” ses i dag som en social aktivitet och en stor del av den unga målgruppen anser att det i princip är lika väl använd tid som att fika tillsammans med vänner.

– Spel är ett sätt att träffas och umgås – att göra något roligt tillsammans. Precis som att fika eller göra en utflykt. Så det är inte konstigt att många tycker det är väl använd tid, säger Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen, i ett pressmeddelande. 

Nästan ingen ser fika som slöseri

I stället är det framför allt internet och sociala medier som ses som den största tidstjuven. 53 procent av svenskarna anser att de spenderar för mycket tid på exempelvis sociala medier, enligt undersökningen.

En sak är däremot nästan alla svenskar överens om: Fika är aldrig ett slöseri med tid. 

Inte en enda kvinna i undersökningen ser det som bortslösad tid – och endast tre procent av männen spenderar hellre sin tid på annat.

I undersökningen av Kantar Sifo tillfrågades 1 022 svenskar i åldrarna 18 till 79 år via en webbenkät. Den utfördes mellan 11–17 mars i år.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.