Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Tjänat nog mycket för att leva på det”

Nicolai ”Dev1ce” Reedtz.
Foto: Ninjas in Pyjamas
Astralis efter major-segern i Berlin 2019.
Foto: Starladder
Foto: Starladder

Nicolai ”Dev1ce” Reedtz känner ingen press efter miljonövergången till Ninjas in Pyjamas.

För SportExpressen berättar han om förhandlingarna, kändisskapet och pengarna.

– Det har ju gått från några tusen spänn till flera hundratusen kronor i lön, berättar han.

Enligt uppgifter till Dust2.dk kostade affären hela 8 miljoner kronor när Nicolai ”Dev1ce” Reedtz blev klar för svenska Ninjas in Pyjamas CS:GO-lag.

Varken den danske stjärnan själv eller laget vill uttala sig om summorna kring affären, men trots den rapporterade miljonaffären så menar han att pengarna inte innebär någon extra press.

– Det finns alltid en press när man är i en high performance-miljö, men jag skulle inte säga att det är någon extra press. Den press som är viktig för mig är den jag har på mig själv, jag alltid varit duktig på att stänga ute press utifrån, säger Dev1ce till SportExpressen.

Gick förhandlingarna med Nip smidigt?

– Ja... alla förhandlingar gick så smidigt som förhandlingar kan gå, det tar ju en liten tid. Men både Nip och Astralis var väldigt lösningsorienterade och det var jag också. Jag har ju sagt det tidigare också att min enda destination som jag ville till var Nip.  

25-åringen var glad över att affären blev klar så pass snabbt, det tog bara två veckor från samtalens början tills det att han presenterades. 

Under karriären har han tjänat 15,6 miljoner kronor i turneringspengar, enligt Esports Earnings. Då räknas däremot inte exempelvis lön och sponsorskap in i det hela.

”Flera hundratusen i lön”

Han vill inte kommentera hur flytten påverkade hans lön, men berättar om resan som han har gjort under senaste decenniet – och hur pengarna förändrats i den raskt växande e-sporten.

– Jag började ju spela gratis för längesen och fick min första lön runt 2014. Så det har ju gått från några tusen spänn till flera hundratusen kronor i lön. Jag tror högsta lönen ligger på kanske 45 000 dollar i månaden för en spelare, och det är ju hur mycket som helst. Det låter lite absurt ibland fortfarande, men det är nivån som e-sporten har nått och jag är superglad över att ha varit en del av hela den processen.

Det måste ha varit häftigt att få vara med på den resan inifrån e-sporten?

– Absolut, det har ju gått från stereotypen med att man äter chips och dricker cola till att, speciellt i Danmark, alla matcher blir jättestora och visas på tv. Man blir igenkänd som vilken annan känd person som helst i Danmark. 

Blir du lika igenkänd här i Sverige?

– Nej, jag skulle faktiskt säga att jag nästan aldrig blir igenkänd i Sverige eller Stockholm. Det var ju också en av anledningarna till att jag tyckte det var superskönt att bo i Sverige när jag spelade i Astralis. Det har väl inte varit den del av det här livet som jag tycker har varit roligast, man gillar ju att ha ett privatliv och så. 

Berömmelsen i hemlandet kom till stor del under åren 2017 till 2019 då danska Astralis dominerade CS-världen fullständigt och även vann otroliga tre majors i rad. 

”Tjänat nog för att leva på det”

Succén gjorde att Astralis och stjärnspelarna fick stor exponering i Danmark genom även tidningar och tv-kanaler inför den bredare massan. Dev1ce ser att Counter-Strike har en stor potential som e-sport eftersom det är lättare att följa än många andra spel.

Nu vill han göra samma sak med Ninjas in Pyjamas som han gjorde under tiden i Astralis – och göra laget lika folkkärt.

– Jag vill vara en del av den resan här i Sverige också nu, säger han.

Har du någon oro kring vad du kommer göra efter karriären?

– Oro har jag inte, man har väl en karriärplan. Och jag har också tjänat nog med pengar för att leva på det. Men man vill aldrig sluta jobba. För min del har jag inte spikat nåt, men man har väl börjat planera för det. Just nu fokuserar jag däremot bara på spelet.

Dev1ce känner sig säker på att det kommer finnas möjligheter både inom och utanför e-sporten, där hans stora erfarenhet och verktyg som han har tagit med sig kommer till användning.

– Jag tror också du kan spela till 40 om du har motivationen. Du ser det ju med fotbollsmålvakter och många atleter som klarar sig långt upp i 30-årsåldern. Jag är ganska säker på att inom tio år så ser vi den första 40 år gamla toppspelaren i CS.

Det kanske blir F0rest, vem vet?

– Ja, hoppas han fortsätter! 

Den danske stjärnan gör debut för sitt nya lag på fredagen, då Ninjas in Pyjamas spelar sin första match i Flashpoint mot Anonymo Esports. 

På spel står platser till den stora majorn i Globen i Stockholm i höst.

Läs del 1 av intervjun med dev1ce: ”Motiverad på ett helt nytt sätt”

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Det här är Nicolai ”Dev1ce” Reedtz

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.