Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjänat 14 000 000 – stängs av på livstid

Faith vann The International 2012 med Invictus.

En jätteskandal har blossat upp inom Dota 2.

Kinesiska storlaget Newbee, med tidigare TI-vinnaren Faith, har stängts av permanent från alla Valveturneringar.

Laget har fällts för matchfixning.

En av de största organisationerna i Kina, Newbee, har hamnat i en jätteskandal då hela laget har stängts av för matchfixning som ska ha ägt rum i maj. Laget har tjänat in över 100 miljoner kronor sedan det bildades och har stora profiler som Xu ”Moogy” Han och Zeng ”Faith” Hongda.

Den sistnämnda vann den största turneringen inom e-sporten, The International, med Invictus Gaming 2012.

Enligt Dexerto har Newbee riggat matcher under flera olika turneringar under förra året, bland annat säsong två av Chinese Pro League och DPL-CDA Professional League.

Spelutvecklaren bakom Dota 2, Valve, meddelar nu att samtliga fem spelare och organisationen stängs av permanent från alla Valvekopplade Dota 2-turneringar vilket inkluderar såväl The International som majors.

Tjänat 14 miljoner kronor

Efter att skandalen kommit till kännedom under 2020 så sparkades tre av lagets spelare medan stjärnduon Faith och Moogy behölls i laget. Nu menar Dexerto att de sannolikt inte har några andra alternativ än att lägga ner sina Dota 2-karriärer.

Det är en enormt tung smäll för de matchfixande spelarna. Faith har under sin karriär tjänat 14 miljoner kronor medan Moogy har dragit in nästan 10 miljoner.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.