Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tjänade två miljoner kronor – om dagen”

Faze Clans ägare Richard ”Banks” Bengston.Foto: Youtube/No Jumper
CSGO Wild.
Bettingen skedde med ”skins”, vilket är olika utseenden på vapen i spelet CS:GO.

Han har under flera års tid förnekat det helt.

Nu bekräftar Faze Clans ägare Richard ”Banks” Bengston att han ägde en av de kontroversiella bettingsajterna som nu har stängts ner. 

De kritiserades bland annat för att minderåriga förlorade stora summor.

– Vi tjänade 200 000 dollar per dag, säger han i podcasten Badnwz.

För spelet CS:GO fanns under flera år populära bettingsajter där spelare använde sina ”skins” som insatser. Skins är virtuella kosmetiska förändringar för bland annat vapen i spelet, som det finns en stor marknad för där de säljs för riktiga pengar. 

Värdet varierar från enstaka kronor till tiotusentals kronor medan bettingmarknaden för skins estimerades ha ett värde på fem miljarder kronor.

Efter flera stämningsansökningar mot speltillverkaren Valve så valde de till slut att neka bettingföretagen tillgång till sin plattform i slutet av 2016. De tvingades därmed stänga ner sina verksamheter, och en av dessa var populära sajten CSGO WIld.

Det ryktades länge att stora e-sportorganisationen Faze Clan låg bakom den, men från ägarhåll så har detta dementerats under flera års tid – fram till nu.

Betalade en miljon för licensen

I podcasten Badnwz så erkänner Faze-delägaren Richard ”Banks” Bengston att han tillsammans med flera andra drev och ägde bettingsajten, där de tjänade nästan två miljoner kronor om dagen.

De köpte ett hus i bettingparadiset Antigua varifrån sajten drevs.

– Vi flög dit privat och satte oss ner med han som drev landet och betalade honom hundra tusen dollar, så gav han oss licensen, säger Banks i podcasten.

Han påstår vidare att CSGO Wild var de enda som gjorde det på laglig väg. 

Skinsbettingen har ofta kritiserats hårt då många minderåriga deltog och riskerade att förlora tusentals kronor. Eftersom det var skins som spelades med, och inte pengar, så reglerades inte sajterna heller av amerikansk lag viket möjliggjorde för barn att delta i bettingen.

Många av de liknande sajterna har också anklagats för att vara rent lurendrejeri. Den populära streamern Mohamad ”m0E” Assad berättade att han fick reda på utfallet av bets på förhand på sajten CSGO Diamonds, som sponsrade honom.

”Accepterade inte ansvaret”

Delar av pengarna som Faze Clan fick in från att driva CSGO Wild gick till att värva ett Counter-Strike-lag i januari 2016 – för 10 miljoner kronor – där bland andra svenske Mikail ”Maikelele” Bill ingick. I dag är laget ett av världens främsta, men med en helt ny uppställning.

Efter Banks avslöjande så har han kritiserats från flera håll. 

”Den högprofilerade sociala medier-personligheten skröt om affären, men accepterade inte ansvaret för att sajten skadade folk. För honom var det bara ett sätt att tjäna pengar”, skriver ESPN:s Jacob Wolf

”Vad vi visste var sant i flera år är nu offentligt. Ingen kommer bry sig om att de ljög däremot, ledsamt nog”, skriver e-sportjournalisten Jarek ”Dekay” Lewis på Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.