Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talangens otroliga år: ”Alla är lika förvånade”

Se intervjun med Linus ”LNZ” Holtäng
LNZ lyfter pokalen efter IEM Fall-segern.
Foto: Helena Kristiansson / ESL
Foto: Ninjas in Pyjamas

Det har varit ett chockartat år för svenska talangen Linus ”LNZ” Holtäng, 19.

Nu ska han plötsligt spela inför ett fullsatt Globen.

– Jag hade inte ens kunnat tänka mig att jag skulle vara i Nip för ett år sen. För ett år sen hade jag inte ens kunnat tänka mig att jag skulle vara i akademilaget, för jag var inte på den nivån, berättar han.

Se intervjun i tv-spelaren ovan.

Så sent som i januari hade väldigt få hört talas om LNZ inom CS:GO. 

Nu är svenske 19-åringen nybliven vinnare av IEM Fall med sitt Ninjas in Pyjamas, de är rankade tvåa i världen – och ska få spela sin första Major. 

I Stockholm, av alla ställen.

– Alla är ju lika förvånade som jag liksom, och alla grattar hela tiden och är glada för min skull, säger han själv.

På grund av pandemin så blir turneringen också den första med publik på två år. För unga spelare som LNZ innebär det första gången någonsin som de inte har tryggheten av att spela från sitt eget kontor.

– Jag tror det kommer vara lite nervöst i början, speciellt eftersom det är första gången. Men jag tror det kommer gå ganska fort att ”adapta”.

Han känner av stödet han har inom laget från de mer erfarna spelarna och tränaren Björn ”Threat” Pers. Särskilt danske storstjärnan Dev1ce, som själv har vunnit historiska fyra majortitlar, finns där som en trygghetspunkt.

– Ja det är ju lite av en trygghet. Jag ser hur lugn han är, och även Rez och Threat för den delen också. De är ju vana med det och det lugnar ju även mig. Säkert Plopski och Hampus också, som inte heller har spelat en major. Det känns väldigt avslappnat typ, samtidigt som det är väldigt seriöst, säger LNZ.

”Gått bättre och bättre”

I augusti berättade han för SportExpressen att han hade varit ganska missnöjd med sitt eget spel. Nu känner han att det individuella spelet däremot har börjat sitta, samtidigt som ändringar har gjorts för att gynna hans utveckling.

Rollerna i laget har också blivit mer tydliga sedan dess, vilket har underlättat.

– Så jag känner att det har gått bättre och bättre och jag tror att det finns mycket att ge fortfarande.

Hur långt tror du att ni kan nå i majorn?

– Vårat mål är ju att vinna. Och jag tror att speciellt nu efter att vi vunnit IEM Fall så fick vi en confidence boost som jag tror kan hjälpa oss att vinna majorn. Jag tror det största hotet är Na'Vi, och jag tror definitivt att vi kan slå dem i en bo3.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.