Talangens debutshow mot världens bästa lag

Nip-talangen Ztr.
Foto: Blast Premier
Ztr eliminerar fyra Astralisspelare från pit.
Foto: Blast Premier
Ztr under tiden i Prima.
Foto: Prima Esport

17-årige Erik ”Ztr” Gustafsson kastades rakt in i hetluften.

I sin första match på den högsta nivån av Counter-Strike ställdes han mot världens bästa lag, danska Astralis.

Svensklaget chockade danskarna i premiären av Blast Premier – och Ztr hyllas stort efter segern.

Ninjas in Pyjamas fick en mardrömsstart på året då laget åkte ut ur CS Summit efter att endast ha vunnit en match under turneringen. Laget valde direkt att göra förändringar och bänkade Simon ”Twist” Eliasson veckan innan storturneringen Blast Premier.

För att fylla hans skor togs akademitalangen Erik ”Ztr” Gustafsson, 17, in i laget under turneringen. I första matchen ställdes Nip dessutom mot danska Astralis, världens bästa lag. 

Lagets största stjärna, Nicolai ”⁠Device⁠” Reedtz, utsågs nyligen till världens tredje bästa spelare. I en intervju med HLTV hyllade han just Ztr som nästa stora stjärna, tillsammans med Tim ”⁠Mann3n⁠” Isak som är hans lagkamrat i akademilaget.

– De är väldigt talangfulla och har en grym arbetsmoral och jag har inga tvivel på att de kommer få fantastiska karriärer, sa stjärnan.

Imponerade stort

Sannolikt har han inte ångrat sig efter premiären av Blast Premier. Ztr imponerade stort i sin första match på den högsta nivån och var direkt avgörande i många av Ninjas in Pyjamas viktigaste rundor. Svensklaget vann dessutom den första kartan, Overpass, med 16–13.

Ninjorna inledde även Inferno starkast, mycket tack vare en imponerade insats av Ztr på CT-sidan då han höll B-sajten .

– Han spelar som en gud i pit just nu, utbrast kommentatorn Anders Blume.

Astralis vände däremot underläget efter sidbytet, men kartan blev ett jämnt drama ända till slutet. Men det var Ninjas in Pyjamas som var starkast och tog en blytung seger mot danska världsettan efter att ha vunnit kartan med 16–13. 

17-årige Ztr hade 46 frags över de två kartorna med en HLTV-rating på 1,06 i sin första match för Ninjas in Pyjamas a-lag.

– Han var den bästa och viktigaste spelaren för Nip under matchen, säger experten Jacob ”Pimp” Winneche i sändningen efter matchen.

– Han är väldigt ung och lugn, även om han inte har så mycket erfarenhet så känns det som att han har det, säger lagkamraten Fredrik ”Rez” Stermer.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.