Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskt amatörlag får möta världsstjärnorna

Soren ”Sqren” Sadegi.
Foto: Privat
Svenske Faze-stjärnan Olofmeister.
Foto: BILDBYRÅN

Östersundslaget Falkn ställs plötsligt mot världsstjärnorna när Steelseries firar 20 år.

Där får de möta spelare som Olof ”Olofmeister” Kajbjer och Russel ”Twistzz” Van Dulken.

– Jag tror inte det är så stor skillnad aim-mässigt, säger Falkn-spelaren Soren ”Sqren” Sadegi.

På tisdagen inleder datortillbehörsföretaget Steelseries sitt 20-årsfirande med CS:GO-turneringen Steelseries Celebration Tournament. Där kommer världslag som Faze Clan och OG att delta – och även det svenska, Östersundsbaserade, laget Falkn som får chansen efter att ett lag dragit sig ur.

– Vi har väldigt bra kommunikatiom med Steelseries så de kände att de kunde ge oss chansen. Vi är ju ett lag som krigar, så det känns schyst att de ger oss möjligheten, berättar Soren ”Sqren” Sadegi som spelar för Falkn.

Laget kvalificerade sig på söndagen till regionsserien och är därmed ett steg från att ta sig till elitserien. Nyheten om att laget nu ställs mot världsstjärnor som Olofmeister och Faze Clans nyförvärv Twistzz, som debuterar i vänskapsturneringen, ser han som en stor möjlighet för laget.

– Det är ju roligt, första tanken var att man ska försöka gå igenom sina maps och kolla på det. Men eftersom det är mer som vänskapsmatcher så blir det mycket att vi ska försöka se till att vi skjuter hårdast. Det blir ju väldigt svårt när vi möter folk som har det här som jobb. Men det bara att ta med sitt ”A game” och försöka ha roligt.

Vilket lag ser du mest fram emot att möta?

– Jag skulle nog säga Faze för att de nyligen tagit in Twistzz. Mot dem kan det bli mycket hårt skjutande fram och tillbaka, medan OG kanske har en mer taktisk approach. Jag känner att Faze kommer vara väldigt aggressiva

Sqren berättar att han däremot inte förväntar sig att den individuella nivån på spelarna kommer vara särskilt stor. Tvärtom. 

– Jag tror det är en åsikt som alla har på vår nivå, att det inte är så stor skillnad aim-mässigt, men en väldigt stor skillnad resursmässigt. Vi kan inte sitta åtta timmar varje dag och gå igenom taktiker och ha två anställda som analyserar saker åt oss. Vi har ju bara några timmar om dagen där vi kan sitta tillsammans. Potentialen finns hos alla spelare i vårt lag, så vi får visa upp att vi har vad som krävs, säger han.

”Är nog rätt viktigt”

Det blir upp till bevis för Falkn-spelarna när turneringen spelas under tisdagen. Deltagandet är också en stor möjlighet för den mindre organisationen att synas i en betydligt större kontext än någonsin tidigare.

– Det är nog rätt så viktigt för att visa upp vilka Falkn är och eftersom vi är ett väldigt långsiktigt projekt så känns det bra att få visa sig redan nu.

Lagets målsättning för året är bland annat att ta sig till elitserien och göra bra ifrån sig i Frag League. Men fokus ligger främst på att bygga upp lagets spel från grunden för att Falkn ska kunna börja prestera regelbundet.

Uppenbara utmaningar finns däremot för amatörlaget då många av spelarna antingen studerar eller arbetar på sidan om CS:GO.

– Eftersom det krockar kan det bli lite jobbigt. Vi har en som jobbar kväll ibland, så då kan man inte spela varannan vecka. Vi har löst det genom att vi andra fyra kollar på teori och sånt, men det blir lite tråkigt eftersom det är träningen man behöver, säger Sqren och fortsätter:

– Just med hur det är med e-sporten i Sverige så är det ju väldigt svårt på den här nivån att få en ersättning som går att leva på. Kollar man på e-sporten i Norge och Danmark, där det räknas som en riktig sport, så får de ju bidrag från staten. 

Schemat för Steelseries Celebration Tournament är ännu inte klart. Turneringen kommar att sändas på Steelseries Twitchkanal från 09.00 på tisdagen.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.