Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensklaget anklagas för fusk av storstjärnan

Johan ”N0tail” Sundstein
Foto: BBC
Alliance-spelarna Limmp och Nikobaby.
Foto: Foto: Tobias Martinsson

Världens största Dota 2-stjärna, N0tail, anklagar svenska Alliance för fusk.

Detta trots att laget har följt regelverket.

”Att ha en tränare under matcher har aldrig varit tillåtet. Har noll respekt för folk som fuskar”, skriver danske stjärnan på Twitter.

– Det är trist att bli fuskanklagade när vi följer reglerna, säger Loda, vd Alliance, till SportExpressen.

På tisdagsnatten tog svenska Alliance ännu en seger i Dream League och toppar nu tabellen med fem segrar och en förlust. Men samtidigt utspelar sig ett drama kring laget.

Danske Johan ”N0tail” Sundstein, som ofta räknas som tidernas bästa spelare, anklagar svensklaget för fusk.

Anledningen är att nya tränaren Peter ”PPD” Dager – i en video som Alliance själva laddade upp – hörs ge laget instruktioner under pågående matcher. 

Något som har varit mot reglerna under en lång tid. 

”Att ha en tränare under matcher har aldrig varit tillåtet. Noll respekt för folk som fuskar”, skriver N0tail i en tweet som fått stor uppmärksamhet.

Regeln ska däremot ha tagits bort av turneringsorganisatören ESL, vilket uppges ha meddelats till lagen via mejl inför säsongen. 

”Trist att bli fuskanklagade”

Dota-analytikern Ben ”Nosville” Steenhuisen bekräftar den nu kritiserade regeländringen, som han menar att Alliance själva bestred.

”Om någon ilska behöver kanaliseras så borde det vara mot Valve eller turneringsorganisatören”, skriver han.

Han får däremot mothugg från Luna, som är vd för N0tails lag OG:

”Jag håller inte med. De såg det som en möjlighet att få ett tävlingsmässigt övertag. Och de fick det... du vill inte kalla det fusk? Visst. Låt oss diskutera semantik. Men det är uppenbart att de såg ett sätt att få ett övertag och de gick för det”, skriver han på Twitter.

Efter händelsen har ESL gjort ett uttalande där man berättar att regeln ändras igen till att tränare inte tillåts under matcher. Detta påverkar däremot inte spelade matcher.

När SportExpressen når Alliances vd Jonathan ”Loda” Berg så är han glad att ESL har tagit ansvar för det hela, men ledsen över situationen.

– Det är trist att bli fuskanklagade när vi följer reglerna som blivit kommunicerade till oss av TO, säger han.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Se roligaste händelserna med Dota 2-stjärnorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.