Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarnas ikoniska ögonblick förevigades

Olofmeister.
Foto: LIQUIPEDIA

De är CS:GO-historiens mest ikoniska höjdpunkter. 

Nästan samtliga involverar de svenska storstjärnorna.

Här är de sju händelser som förevigats i spelet genom graffiti på kartorna – bland annat Olofmeisters kontroversiella boost.

Se alla samtliga i klippet ovan.

CS:GO har bjudit på mängder av historiska ögonblick under de åtta åren sedan spelet släpptes. Men bara en liten del av dem har fått den stora äran att förevigas i själva spelet genom graffiti på kartorna. Bland de sju så involverar hela fem svenska lag. 

Här är historiens mest ikoniska ögonblick på CS:GO största scen: majors.

Coldzeras ”jumping awp”

Coldzeras graffiti.

Det kanske mest kända ögonblicket av dem alla. Om vi sätter upp scenen: Det är majorn i Columbus 2016, årets största turnering. Brasilianska Luminosity är illa ute mot Team Liquid i semifinalen, då amerikanerna har sex ”matchbollar” på kartan Mirage. 

Marcelo ”Coldzera” David är helt ensam på B-sajten mot fem anstormande Liquid-spelare. Då gör han det otänkbara. Efter att ha eliminerat en motståndare med sin AWP gör han det man aldrig ska göra med vapnet: han hoppskjuter. Oddsen för att träffa någon är oberäkneligt små. Resultatet? Han tar ner två motståndare – med ett skott. Han slutar inte där, utan tar med sig även en fjärde motståndare och vinner rundan på egen hand.

Brassarna vänder efter hjältedådet till seger på kartan och tar sig till slut till finalen där de vinner hela majorn. Allt tack vare Coldzeras galna hoppskott.

Olofmeisters ”burning defuse”

Olofmeisters graffiti på Overpass.

Svenske storstjärnan Olof ”Olofmeister” Kajbjer är den enda spelare som har två graffitis tillägnade sig. En av dem kom under majorn i ESL One Cologne 2014, när Fnatic var i semifinal mot danska Dignitas.

Ställningen var 14–14 i en oerhört dramatisk match. Olofmeister – som då räknades som en av världens bästa – behöll däremot nerverna i styr på ett näst intill omänskligt sätt.

Dignitas hade planterat bomben och när Olofmeister börjar desarmera den så kastas en molotov på den. Men medan elden sprids under svenskens fötter så flyttar han sig inte, i stället fortsätter han att desarmera bomben och med en tiondels sekunds marginal lyckas han innan han dör av elden.

Till slut så vann Fnatic semifinalen och tog sig till den allra största finalen 2014, men i finalen tog det stopp mot svenskrivalen Ninjas in Pyjamas.

Olofmeisters ”otillåtna boost”

”Klättra inte över räcket”.

”Klättra inte över räcket” står det numera på kartan Overpass efter en av de mest uppmärksammade händelserna någonsin i CS:GO. Än en gång var Olofmeister i fokus, denna gång i mötet med franska LDLC under Dreamhack Winter 2014 i Jönköping.

Svenska Fnatic var på väg att bli överkörda med siffrorna 13–3 på den avgörande kartan i kvartsfinalen. Då valde laget att ta till ett trick som världen aldrig tidigare hade sett genom en ”boost”. Det vill säga att en av spelarna lyftes upp till en högre position med hjälp av att stå på en lagkamrat.

I det här fallet så krävdes hela tre lagmedlemmar för att lyfta upp Olofmeister till en position där han kunde se stora delar av kartan. Han började eliminera LDCL-spelarna en efter en medan de inte hade en aning om var de blev skjutna ifrån. Tack vare boosten så vände Fnatic matchen till seger.

Men det skulle i slutändan inte bli en seger, utan boosten bedömdes av domare som otillåten och kartan beordrades att spelas om från början. Fnatic vägrade däremot och lämnade walk-over.

– Det är klart att man fick mycket skit. Det var mordhot och allt möjligt. Sen brukar jag vara rätt bra på att skita i att ta sånt, men det är till en viss grad av hur många som skriver till en, berättade Olofmeister tidigare för SportExpressen i en stor intervju efter händelsen.

S1mples ”falling AWP”

S1mples graffiti på Cache.

Ukrainske Oleksandr ”S1mple” Kostyliev nämns ofta som den bästa spelare någonsin i CS:GO. Ett av hans mest ikoniska ögonblick kom mot svenska Fnatic i semifinalen av ESL One Cologne 2016. Han befann sig ensam på B-sajten med sin AWP när Dennis och Krimz anföll.

Det taktiskt rätta draget hade varit att hålla en vinkel och vänta in sina medspelare för en re-take. I stället så väljer S1mple att hoppa ner från ”höga” och medan han är kvar i luften eliminerar han Dennis. Precis efter dyker Krimz upp och även han dödas av stjärnan.

Den mest imponerande detaljen: aldrig någonsin använde han sitt sikte.

– Det är en no-scope! Det är en no-scope! Han hade en knapp på sin mus, en knapp. Det fanns ingen zoom, utbrast kommentatorn James Bardolph.

Det ledde till att hans Team Liquid blev det första Nordamerikanska laget någonsin att ta sig till en majorfinal. Till slut stod däremot SK Gaming som segrare.

Friberg, ”kungen av banan”

”Adams väg”.

För Ninjas in Pyjamas-legendaren Adam ”Friberg” Friberg var det inte ett enskilt ögonblick som förevigade honom i spelet. Det var hans totala dominans på kartdelen som kallas ”banan” på Inferno, en smal väg som leder till kartans B-sajt. Hela gatan är nu döpt efter ”kungen av banan”.

Två av ögonblicken som sticker ut är dels under ESL One Cologne när laget ställdes mot svenskrivalen Fnatic med Nip som T-sida. Friberg tog sin position på banan för att försöka ta kontrollen över kartdelen. Men han gör mycket mer än så.

På egen han tar han tre frags på banan och marscherar sedan ensam in på B-sajten där han eliminerar ytterligare en motståndare. Friberg fortsätter sedan jaga den sista Fnaticspelaren hela vägen till A-sajten där han också får sitt ace. 

Under Copenhagen Games 2014 fick han ansvaret att ensam hålla B-sajten mot hela Virtus Pro. När det polska laget kom från just banan genom en rök så stod svensken redo och eliminerade fyra av motståndarna med en imponerande spraykontroll.

Dosias ”200 iq-granat”

Dosias sinneblixt ledde till en majorseger.

Det var en av de största ”underdog”-historierna någonsin i en CS:GO-major när Gambit vann PGL-majorn i Krakow 2017. I finalen ställdes de mot Immortals där Gambit körde över laget på Inferno. Men det var konstigt nog under en förlorad runda för laget som en av lagets spelare skulle förevigas.

Mikhail ”Dosia” Stolyarov hyllades för sitt intellekt med en granat vars enda syfte var att förstöra Immortals chanser att ta sig tillbaka in i matchen igen.

Efter att ha vunnit rundan samlades två av Immortalsspelarna i hörnet av ”pit” för att undvika att dö av explosionen från bomben. Det tillät inte Dosia. Ryssen kastade en granat från ”boiler” som träffade båda spelarna, vilket gjorde att deras HP blev så lågt att de dog av bomben.

De hämtade sig aldrig ekonomiskt från smällen och Gambit vann hela majorn.

Fnatics fyra AWP:s

Fnatics graffiti på Dust2.

Det är övertid i majorfinalen i ESL One Cologne 2015. Svenska Fnatic mot franska Envyus. Fnatic har ledningen med 17–15 och det är den sista rundan av den första halvan av övertiden. 

Då gör svenskarna något som ingen tidigare hade sett under majorsammanhang: de köper hela fyra AWP:s. 

När Envyus-spelaren Apex direkt i rundan bestämmer sig för att peaka mellan dörrarna på Dust2 får han sitt livs överraskning då han har fyra snipersikten på sig, likt en arkebusering.

Som väntat har fransosen inte en chans och elimineras ur rundan snabbt. Fnatic vinner rundan och senare kartan och hela turneringen.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Se stora intervjun med Olofmeister från september 2019

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.