Svenskarna tävlar om 330 000 000

OG vann senaste turneringen 2019.
Foto: IMAGINECHINA / DING ZHENJIE - IMAGINECHINA/SIPA SIPA USA
Zai, Team Secret.
Foto: Dota 2 Maincast
Limmp, Alliance.
Foto: Alliance
Insania, Team Liquid.
Foto: Team Liquid

I augusti tävlar flera svenska stjärnor mot världens bästa om 330 miljoner kronor i Globen.

Men vad är egentligen jätteturneringen The International och Dota 2 – och vilka är de svenska stjärnorna?

Här är en guide för e-sportnybörjare.

Det blir den största prissumman i e-sporthistorien när Dota 2-turneringen The International hålls i Stockholm under augusti månad. Lag från klotet runt kommer för att tävla om titeln som världens bästa.

Men vad är egentligen Dota 2 och The International?

Det är Dota 2

Dota 2 är ett så kallat moba-spel, eller ”multiplayer online battle arena”. 

I korthet går det ut på att två lag med fem spelare i varje ska förstöra motståndets bas. Men för att ta sig dit måste man eliminera flera vakttorn och försöka bli starkare än sina motståndare.

Detta kan göras på flera sätt.

Dels eliminerar man små, datorstyrda, fiender som kallas ”creeps”. Dessa ger en liten mängd guld vardera samt erfarenhetspoäng, som gör att du kan bli starkare och få nya krafter – ”abilities”. 

Guldet kan spenderas på olika saker i spelet, ”items”, som gör spelaren starkare och starkare. 

Varje match spelas på samma karta som har tre lanes, vilka kan jämföras med gator. Samtliga lanes har flera vakttorn som måste förstöras för att ta sig närmare motståndarbasen.

Kartans två sidor delas av en flod som lagen börjar vardera sida om. Mellan kartans tre lanes finns en djungel med olika monster som kan elimineras för guld och erfarenhet.

Innan en match sker en draft, där lagen får välja bland ett hundratal olika karaktärer, eller ”hjältar”, som alla har olika förmågor.

Olika lagroller

Lagens spelare är också indelade i olika roller – eller positioner – för sina lag. 

Dels är det lagets så kallade carry-spelare. Det är spelaren i laget som är högst prioriterad, och laget samarbetar för att han ska bli så stark som möjligt senare i spelet och kunna bli för stark för motståndarna att hantera.

Mid-spelaren är näst högst prioriterad vad gäller att få guldet, och kallas därför också ”position två”. Han inleder matcher i mitten av kartan, ”mid lane”, där han ställs i en duell med motståndarnas dito..

Sedan finns off-lane-spelaren, som ofta är den som ska kunna ta mycket skada under lagfajter för att ge lagkamraterna utrymme och skydd. De sista två spelarna i lagen är support-spelare och ska understödja sina spelare på olika sätt.

Nyckeln för att vinna är bland annat strategisk kunskap, kommunikation och finmotorisk förmåga. Dota 2 ses ofta som en av världens mest komplexa e-sporter.

The International

Varje säsong avslutas av jätteturneringen The International, TI, vars tionde upplaga hålls i Globen i Stockholm i augusti. Det är första gången någonsin som den hålls i Sverige.

Turneringen är känd för att ha världens största prissummor inom e-sporten, med stor marginal. Senaste TI, för två år sedan, vanns av europeiska OG som tog hem 130 miljoner kronor.

I år är totala prispotten på rekordsumman 330 miljoner. 

Den enorma summan kommer dels från spelutvecklaren Valve, men största delen kommer från spelarna själva. Under en tid kan de köpa ett ”battlepass” i spelet, som ger dem chansen att få olika saker i spelet. En del av summan går till prispotten.

Turneringen inleds den 5 augusti och finalen spelas den 15:e. 

Svenska stjärnorna

Flera svenska stjärnor får chansen att spela om miljonerna. Redan nu är Team Secret kvalificerat, där 23-årige Ludwig ”Zai” Wåhlberg spelar. Laget ses som ett av världens bästa, men har haft en tuff vår.

Även den svenska organisationen Alliance förväntas ta sig dit. Där spelar de tre svenskarna Linus ”Limmp” Blomdin, Gustav ”S4” Magnusson och Simon ”Handsken” Haag. 

Det tredje storlaget med svenskar är Team Liquid med duon Michael ”Micke” Vu och Aydin ”Insania” Sarkohi. 

Alliance är det enda svenska laget som vunnit turneringen hittills, efter segern 2013. Nu återstår det att se om vi får se en svensk vinnare på hemmaplan.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.