Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar spelar mest tv-spel i Skandinavien

Foto: Shutterstock / Shutterstock
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Svenskar spelar mest tv-spel i Norden.

Sverige hamnar på plats 14 av 25 vad gäller snittskärmtid i studien ”Screen Time Index”.

– Vi lär oss allt mer om de negativa konsekvenserna, säger Benny Bendt, optiker på Mister Spex.

I ”Screen Time Index”, en studie som beställdes av Mister Spex, visas vilka länder spenderar mest tid i olika typer av skärmar på fritiden.

Studien innefattar tv-spelande, tv- och streaming-tittande samt sociala medier. Vanorna i totalt 25 utvalda OECD-länder analyserades.

Den visar bland annat att svenskar spelar mest tv-spel i Norden och ägnar i snitt 43 minuter åt spelandet varje dag. Tvåa är Finland med 41 minuter följt av Danmark och Norge.

Något överraskande så är Irland landet där det spelas allra mest med en snittid på 74 minuter dagligen.

Vad gäller total skärmtid så är Sverige på plats 14 över alla världens länder. Toppar gör USA – där man bland annat ägnar sig åt streaming i snitt 80 minuter per dag, vilket är överlägset mest.

”Negativa konsekvenser”

Svenskar spenderar i snitt 54 minuter per dag åt streaming.

– Även om det ännu inte finns några officiella rekommendationer om det maximala antalet timmar vuxna bör tillbringa framför en skärm lär vi oss allt mer om de negativa konsekvenserna av en livsstil som kännetecknas av att sitta framför en skärm och påverkan på vår hälsa samt allmänna välbefinnande. Det är viktigt att vi är medvetna om de extra timmar vi tillbringar framför skärmar, säger Benny Bendt, optiker på Mister Spex, i ett pressmeddelande.

Tv-tittningen är däremot låg i Sverige, endast 119 minuter dagligen, vilket gör att landet är femma från slutet på listan.

Vad gäller sociala medier så spenderar svenskar i snitt dubbelt så mycket tid på skärmtittandet jämfört med Finland.

Skärmtid i Sverige

Tv: 119 minuter per dag (plats 21 totalt)

Streaming: 54 minuter per dag (plats 10 totalt)

Tv-spel: 43 minuter per dag (plats 13 totalt)

Sociala medier: 109 minuter per dag (plats 11 totalt)

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.