Svenska stjärnan Zaaz lägger ner karriären

Zainab ”Zaaz” Turkie, 30.
Foto: Xset
Zaaz och Juliano.

En av tidernas mest framgångsrika kvinnor i e-sporten lägger ner karriären.

Svenska Zainab ”Zaaz” Turkie, 30, meddelar själv beslutet.

”Det här är ett av de svåraste beslut jag någonsin tagit”, skriver hon.

En nästan två decennier lång karriär har nått vägs ände. 

Zainab ”Zaaz” Turkie gör sorti som en av de största kvinnliga legendarerna inom e-sporten.

Redan som 11-åring började hon spelas Counter-Strike och har i dag tjänat in mer turneringspengar än någon annan i spelet, enligt Esports Earnings. Under karriären har hon radat upp troféerna.

För ett år sedan gjorde 30-åringen bytet till Valorant och har representerat G2 Gozen, som nyligen vann sin tredje raka VCT-titel

Det är med ett tyngt hjärta som hon nu meddelar att hon lägger ner proffskarriären.

”Det är dags för mig att gå vidare och sätta nya mål att uppnå. Att avsluta min karriär med seger betydde mycket för mig. Jag nådde 20 år av spelande med många troféer”, skriver Zaaz på Twitter.

Hon fortsätter:

”Det har inte varit en lätt resa, men det spelar ingen roll. Vad som betyder något är att jag klarade det och nådde mitt mål och det var värt allt jag uppoffrade, varje tår och svettdroppe.”

Fortsätter inom e-sporten

Bland de titlar som står ut från hennes karriär, utöver VCT-titlarna, finns bland annat Dreamhack Valencia 2019 och Intel Challenge Katowice åren 2016, 2017 och 2019.

De senaste nio åren har hon bildat en oförglömlig duo med sin radarpartner Julia ”Juliano” Kiran. Tillsammans har de erövrat både CS:GO och Valorant.

Nu meddelar Zaaz att hon kommer fortsätta inom e-sporten i Malmö. Där ska hon använda sin erfarenhet för att utbilda ungdomar inom e-sporten och hjälpa nya talanger att frodas. 

Något som hon beskriver som en livslång dröm.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.