Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska elever får lära sig att bli Twitchstjärnor

Lista: Så mycket tjänar världens sju största streamers
Foto: Learn2Esport
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Nu ska streaming och e-sport användas som ett verktyg för utbildning i skolor.

Twitch och svenska Learn2Esport har ingått ett samarbete där elever bland annat får lära sig vad som krävs för att bli en streamer.

– Studenterna får möjligheter att skaffa egenskaper för 2000-talet som är eftertraktade av arbetsgivare, säger Mark ”Garvey” Candella på Twitch.

Learn2Esport är ett svenskt företag som grundades 2016 med avsikten att utbilda svenska och europeiska studenter med hjälp av gaming och e-sport. Det görs tack vare samarbeten med exempelvis proffsspelare, tränare och utbildare.

Nu startar organisationen ett samarbete med streamingjätten Twitch.

– Learn2Esport har visionen att använda populariteten hos gaming och e-sport för att att förse studenter och gymnasieelever med möjligheter att skaffa egenskaper för 2000-talet som är eftertraktade av arbetsgivare, säger Mark Candella på Twitch i ett pressmeddelande.

Tillsammans ska de utveckla ett streamingschema där elever får lära sig hur streaming fungerar ur ett e-sportperspektiv samt alla de olika arbetsroller som finns inom industrin.

Har blivit miljardindustri

Egenskaper som eleverna utbildas i är bland annat att sända sig själv, använda teknologin, engagera tittare och att utveckla entreprenörsegenskaper. Där ingår också kurser i lagar och ekonomi kring streamingen.

– Twitch räckvidd når alla hörn av e-sport- och gamingvärlden. Deras kunskap i den communitybyggande sidan av e-sporten och deras vilja att stärka ”passion economy” positionerar dem för att påverka utbildningen av kommande generationer, säger Rasmus Sandström, grundare av Learn2Esport.

Streaming har exploderat under de senaste åren och blivit en enorm industri där de största namnen som streamar sitt spelande för tittare tjänar mångmiljonbelopp. Kanadensaren Felix ”XQC” Lengyel, 25, tjänar mest av alla enligt en ny lista.

Han har dragit in hela 17 miljoner kronor under det senaste året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.