Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret: ”Det är vi som betalar Zlatans lön”

Foto: STUDIO FOTOGRAFICO BUZZI SRL VIA WWW.I / IMAGO IMAGES/BUZZI WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA

Zlatan Ibrahimovic hamnade i konflikt med EA sports. 

Anfallaren hävdade att de inte hade rätt till att använda hans varumärke. 

Nu svarar tv-speljätten. 

– Vi betalar AC Milan och AC Milan betalar Zlatan, så vi (EA Sports) betalar Zlatans lön, säger David Jackson, vice ordförande i EA Sports Fifa i ett uttalande. 

Det var i november som Zlatan Ibrahimovic rasade mot EA och spelarfacket Fifpro för att hans ansikte och varumärke används i det kända tv-spelet. 

”Vem gav Fifa EA Sport tillåtelse att använda mitt namn och ansikte? Fifpro? Jag är inte medveten om att jag är medlem i Fifpro och om jag är det så blev jag det utan att riktigt veta om det, som genom någon konstig manöver. Jag har i alla fall inte gett Fifa eller Fifpro tillåtelse att tjäna pengar på mig. Någon profiterar på mitt namn och ansikte utan överenskommelse. Det är dags att undersöka”, skrev Milan-anfallaren på Twitter. 

”Kollar om våra spelare vill vara med”

Tweeten väckte stor uppmärksamhet och bland dem som reagerade var Tottenhams storstjärna Gareth Bale.

”Intressant. Vad är Fifpro? Dags att undersöka”, skrev walesaren. 

Spelarfacket Fifapro, som har i uppgift att försvara spelarnas intressen i fotbollsvärlden gick och kommenterade för SportExpressen hur sådana ärenden funkar i Sverige. 

– Vi samlar in alla namn från de ligor som kan vara aktuella. I Sverige är det främst allsvenskan, men vi kollar även med superettan och damallsvenskan. Sen kollar vi med våra spelare om de vill vara med, för de kan avstå, innan vi säljer rättigheterna. I 99,9 procent av fallen så vill de självklart finnas med i spelen, för det är ju en marknadsföringsgrej, sade Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Fifpros svenska gren spelarföreningen. 

”Har skett ett missförstånd”

Men från EA sports håll har det varit tyst hela tiden – fram till nu. 

Vice ordförande David Jackson säger att de har ett avtal med Serie A och AC Milan, som gör att de får rätt till att använda spelarnas varumärken kommersiellt. 

– I praktiken innebär det att vi betalar Milan och Milan betalar Zlatan, så vi betalar Zlatans lön. Men det må vara på ett indirekt sätt, men det spelar ingen roll. Jag tror att det har skett ett missförstånd, och vi kommer jobba för att lösa situationen på bästa sätt, säger Jackson enligt Milanreport. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.