Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succélaget köps upp i jätteaffär: ”Fantastiskt”

Joachim ”Noobwork” Haraldsen, vd Omaken Sports.
Erik Askered, vd Heroic.

Dansklaget Heroic var fjolårets framgångssaga i CS:GO.

Nu har världssexan köpts upp av norska Omaken Sports i en jätteaffär.

– Vi har hämtat in ungefär 150 miljoner norska kronor som ska hjälpa oss att bygga ett nordiskt power house, berättar Joachim ”Noobwork” Haraldsen, vd Omaken Sports.

2020 blev ett stort år för den danska e-sportorganisationen Heroic som under den andra halvan av året höll sig fast i topp fem på världsrankningen i CS:GO – och även rankades som världens bästa lag under hösten. 

För ett år sedan såg det ut som att laget blivit uppköpt av kinesiska Funplus Phoenix, men affären föll igenom – trots att den hade bekräftats av de båda. 

Nu står det i stället klart att norska Omaken Sports blir huvudägare i Heroic efter en jätteaffär. Organisationens ansikte utåt är vd:n Joachim ”Noobwork” Haraldsen som är en Norges största profiler inom gaming. 

För SportExpressen E-sport berättar han om hur affären blev verklighet.

– Det har varit en längre process som egentligen började med att jag hade kontakt med Cadian (Casper Möller, reds. anm) i somras och pratade om hur det går och så, säger Noobwork.

Det ledde till att han fick kontakt med Heroics svenske vd Erik Askered.

– Omaken Sports etablerades för ett år sen som ett ambitiöst projekt med målet att bygga ett nordiskt power house som ska vara med i världstoppen. När jag och Erik började prata insåg vi att det fanns många synergier som gjorde att vi kunde hjälpa Heroic att bygga vidare som plattform och multi-gamingorganisation. 

”Känns fantastiskt”

Nu får Heroic betydligt större ekonomiska muskler än tidigare och får ökade möjligheter att utveckla sin verksamhet till allt fler speltitlar. 

Erik Askered jublar efter att affären presenterats.

– Det känns fantastiskt. Det har inte varit en rak väg hit för oss men vi har gjort ett otroligt bra jobb som en underdog med en liten organisation som har lyckats lyckas väldigt bra senaste året efter lite omstruktureringar. Jag tror att det har funnits en gemensam känsla att det är kul att det går så bra, men också att vi vill mer.

Trots uppköpet så kommer Heroic däremot fortsätta som varumärke, där Omaken kommer likna ett passivt investeringsföretag med Heroic som dess e-sportvarumärke. Visionen är att lägga till allt fler spel och även en akademi under Heroics fana.

– Att fortsätta den här resan vi lagt grunden känns oerhört kul, nu är man mest taggad på att få göra alla de sakerna som man har längtat efter att komma i gång med. Att bygga en större organisation, ta in fler lag och utöka varumärket, säger Askered.

Fått in 150 miljoner

Omaken Sports hämtade nyligen in nästan 150 miljoner kronor i en investeringsrunda som låg till grund för den stora affären, och som också ska hjälpa dess nya e-sportvarumärke att växa. 

Noobwork berättar att det har funnits ett jätteintresse bland investerare.

– Absolut, det är en jättemarknad. Så det är en jättefin situation att befinna sig där man kan välja, säger han och skrattar.

Erik Askered lägger till:

– Något som känns otroligt kul är att, tack vare att vi har fått in de här investerarna, så känns det som ett kvitto på att e-sporten nu faktiskt är accepterad som en riktig sport, att vi är välkomna in i finrummet. 

Noobwork berättar att det är viktigt för Omaken att ge sig in i CS:GO som han ser som ”gudfadern” inom e-sport. Fjolårets framgångar tror Erik Askered beror på bland annat chansningar på unga spelare som gått hem som med Stavn och att de sista pusselbitarna föll på plats med Teses och Niko.

Nu är målet den stora majorn i Globen i Stockholm under hösten.

– Ja absolut, vi hade ju det klart men nu har ju Valve kommit och gjort om lite. Men det är klart att vi kommer spela majorn, det ser inte ut som att de poängmässigt kommer kunna ta det ifrån oss. Vi vill så klart vara bäst och spöa alla andra som vi gjorde under slutet av 2020. Sett till formen kan vi absoluta göra det, säger Askered.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.