Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studie: E-sportutövare lider av psykisk ohälsa i samma grad som idrottare

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna

E-sportutövare lider av lika höga stressnivåer som andra idrottare.

Det visar en ny studie från universiteten i Winchester och Chichester, skriver Sky News.

Bland annat lider de av sömnproblem och utbrändhet i samma utsträckning.

Världens största e-sportstjärnor har lika stora problem med psykisk ohälsa som de i den ”traditionella idrotten” visar en ny studie. Den kommer från universiteten i Winchester och Chichester, vilket Sky News rapporterar om.

De uppmanar nu till att göra spelarnas psykiska hälsa till en lika stor prioritet som för övriga atleter.

I studien deltog 313 spelare från Counter-Strike, Valorant och Rainbow Six Siege.

Varje spelare tillfrågades om sina stressnivåer de har utövare inom e-sporten. Studien visar att de lider av stress, sömnproblem, utbrändhet, sociala fobier och ångest i ungefär samma grad som de som tävlar i mer fysiska idrotter.

”Unika stressfaktorer”

Särskilt avsaknaden av längre uppehåll uppges vara en anledning.

– E-sportutövare möter specifika krav som varierar från de inom den traditionella idrotten, säger Atheshaan Arumuham, en av författarna till studien.

– Exempelvis så innebär behovet av finmotorisk koordination medan man ställs inför hög kognitiv arbetsbelastning, vilket kräver uppmärksamhet, informationsprocessande och visuospatiala färdigheter – samt avsaknaden av uppehåll – unika stressfaktorer för e-sportutövare som är kopplade till psykisk ohälsa.

Förhoppningen efter studien är att det blir lättare för sportpsykologer och personer med liknande yrkesroller att identifiera riskfaktorerna för e-sportutövarna.

Det har blivit allt vanligare att se spelare inom e-sporten ta pauser från spelandet för att ta hand om in psykiska hälsa – och det är ett växande problem. Bland annat har svenska storlaget Ninjas in Pyjamas storstjärna Nicolai ”Dev1ce” Reedtz bestämt sig för att ta en längre paus nyligen.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Se ukrainske storstjärnan S1mple hålla tal om kriget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.