Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora miljonförlusten för det svenska laget

Se höjdpunkter från IEM Winter
Ninjas in Pyjamas vd Hicham Chahine.
Foto: Ninjas in Pyjamas
Nip vann IEM Fall i år.
Foto: Helena Kristiansson / ESL
Foto: Ninjas in Pyjamas

Svenska e-sportlaget Ninjas in Pyjamas redovisade en rekordförlust i fjol.

Men nu vänder det berättar vd:n Hicham Chahine.

– 2021 ser ut att bli vårt bästa år hittills, säger han.

Som för så många andra har det varit ett tufft år för e-sporten. Många av de allra största turneringarna ställdes in samtidigt som fyllda arenor byttes mot spel från hem och kontor.

Ninjas in Pyjamas visar i sin årsredovisning för 2020 upp en rekordförlust för bolaget på 5,3 miljoner kronor. Detta trots att man lyckades minska kostnaderna med sju miljoner jämfört med 2019.

Däremot har omsättningen minskat med hela 15 miljoner kronor från föregående år.

– Covid är den största anledningen, det var färre turneringar då många blev inställda. Det resulterade också i mindre budgetar hos externa samarbetspartners, förklarar Ninjas in Pyjamas vd Hicham Chahine för SportExpressen.

Bolaget har redovisat en förlust fyra år i följd, men tidigare har de aldrig överstigit 400 000 kronor. 

I år har däremot e-sporten hämtat andan igen och Ninjas in Pyjamas har under året bland annat tagit sig till slutspelet i världsmästerskapet PGL Major och vunnit storturneringen IEM Fall med sitt CS:GO-lag.

De har också värvat danske storstjärnan Nicolai ”Dev1ce” Reedtz från Astralis, som enligt uppgifter till Dust2.dk kostade laget strax över 9 miljoner svenska kronor.

Går mot vinst

Chahine berättar att laget har gått med vinst i år och siktar på att fortsätta investera och öka vinsten nästa år. 

– Det har sett mycket bättre ut, inte bara för oss utan för hela branschen som har lyckats ställa om efter ett mörkt 2020. Ninjas in Pyjamas har haft ett fantastiskt år med god tillväxt — 2021 ser ut att bli vårt bästa år hittills om vi kollar på omsättning och resultat. Vi ser fram emot 2022 som ser väldigt lovande ut.

Så sent som i augusti kom den stora nyheten att Nip slås ihop med kinesiska ESV5 och återvänder till världens största e-sport, League of Legend, i landet.

– Både NIP Gaming AB och NIP Group Inc går väldigt bra efter sammanslagningen. Vi har tagit ett stort kliv mot att bli världens största och mest globala e-sportlag med 14 lag på tre olika kontinenter, säger Hicham Chahine.


Ninjas in Pyjamas nyckelsiffror för 2020

Resultat: -5 312 290 kronor

Rörelseresultat: -8 769 021 kronor

Omsättning: 34 552 197 kronor

Tillgångar: 30 969 282 kronor

Eget kapital: 28 104 372 kronor


Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.