Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnorna bryter ihop – berättar om skandalen

Lagkaptenen Cadian.
Foto: Heroic / Youtube
Under videon kunde han inte hålla tårarna tillbaka.
Foto: Heroic / Youtube
Tränaren Hunden.
Foto: TV2 Danmark / Skärmdump

Nu bryter Heroicstjärnorna till slut tystnaden kring den stora skandalen.

De har själva anklagats av den förre tränaren.

– Det får mig att må illa, säger kaptenen Casper ”Cadian” Möller, 26, i ett videouttalande.

Skandalen kring danska CS:GO-laget har växt och växt. 

Tränaren stängdes först av för att ha fuskat i matcher, sedan sparkades han av laget för att ha läckt strategier till danska rivalen Astralis.

Därefter hämnades han genom att anklaga spelarna för att ha vetat om hans fuskande, och varit delaktiga. På måndagen släppte e-sportens integritetskommission, Esic, en rapport där förre Heroicspelaren Niko erkände att han visste om det.

Han fick däremot ett förmildrat straff på grund av omständigheterna.

De övriga spelarna i Heroic, som alla friades, har däremot lagt locket på – fram till nu. 

På tisdagen släppte de en video där de gav sin version av den stora skandalen. De som deltog var lagkaptenen Casper ”Cadian” Möller samt René ”Teses” Madsen och Martin ”Stavn” Lund.

Bland annat bemöter de Hundens röstinspelning, där han får spelaren Niko att erkänna sin del i fuskanvändandet.

– Det får mig att må illa, att höra Niko bli manipulerad så av någon som han innan det litade på. Jag tror inte han gör det längre, för sättet som Hunden för sökte tvinga orden ur munnen på honom var så respektlöst, säger Cadian.

Därefter bryter lagkaptenen ihop i tårar.

– Det har varit tufft att se de unga spelarna anklagas för att ha gjort nåt de inte har gjort. Och att veta att de är oskyldiga, och pressen på dem från communityt. Jag har lite mer erfarenhet och är van med pratet... det har varit svårt att inte kunnat säga något, säger han genom tårarna.

Beskedet kom efter storsegern

Han säger vidare att han är stolt över hur de har hanterat det hela, och att de hållit ihop.

Även Stavn får bekämpa tårarna när han berättar om lyckan efter segern i ESL Cologne, och hur han firat med lagkamraterna och sin familj. Men de kunde inte njuta av segern, för dagen efter fick de veta att tränaren stängs av för fusk.

– Vi fick höra att det var över, säger han.

Samtliga spelare känner sig djupt svikna av Hunden, som varit en enorm figur i dansk e-sport. Alla tre kallar honom en lögnare.

Heroic var under stora delar av fjolåret rankat som världens bästa lag, och är för närvarande på femte plats på listan. De är ett av lagen som tävlar i den stora majorturneringen i Stockholm med start nästa vecka.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Se höjdpunkter från Blast Showdown med Heroic

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.