Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan vill lägga ner karriären för klimatet

Nu är det klart att e-sportens mest prestigefulla pokal kommer Sverige och Stockholm nästa år. Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlemy om nyheten.
Foto: IMAGINECHINA / DING ZHENJIE - IMAGINECHINA/SIPA SIPA USA
Foto: IMAGINECHINA / DING ZHENJIE - IMAGINECHINA/SIPA SIPA USA
Skärmdump från TV-programmetFoto: Danska TV2

Danske Johan ”N0tail” Sundstein är den e-sportspelare som vunnit mest prispengar.

Under karriären har han dragit in drygt 71 miljoner svenska kronor.

Men nu funderar han på att lägga av – för att fokusera på klimatet.

– Jag funderar på att ge mig in i den kampen. Kasta mig in det och bli en soldat för jorden, säger han till danska TV2 Sport

Dota 2 är det mest pengastinna spelet i e-sportvärlden. Och The International är turneringen alla vill vinna.

25-årige dansken Johan ”N0tail” Sundstein, och hans lag OG, har vunnit turneringen två gånger. Något som gjort de fem spelarna i laget till multimiljonärer.

Men nu är ”N0tail” redo att ge upp sin karriär – för klimatets skull.  

– Jag hoppas att jag förr eller senare kan göra något för miljön. Det är den viktigaste frågan just nu. Världen brinner upp. Jag funderar på att ge mig in i den kampen, kasta mig in det. Bli en soldat för jorden. Moder jord. Jag har en del planer gällande det, säger han till danska TV2 Sport.

”Känner mig skyldig”

OG är just nu i USA och deltar i plojturneringen Midas Mode. Men för TV2 berättar Johan Sundstein att han kan lägga av redan nästa år.

– Nästa år funderar jag på att göra något annat. Nu känner jag mig skyldig till en massa saker. Jag bär på en skam, för att jorden brinner, för att man har gjort fel i så många generationer. Det är något man själv måste ta på sig. Det är allas ansvar. 

Vill vinna TI10

Anledningen till att han inte lägger av nu direkt är att han drömmer om att vinna The International en tredje gång. Vinnarna i turneringen får – förutom flera miljoner dollar – var sin mästerskapsring. På samma sätt som i NFL: 

– Planen är att vinna tre gånger. Jag har två mästarringar nu, och jag vill ha tre, säger Johan ”N0tail” Sundstein. 

The International 2020 kommer att avgöras på Globen i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.