Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan död – blev bara 31 år gammal

Foto: Twitch
I World of Warcraft hålls minnesstunder för honom.Foto: Skärmdump
Foto: Twitch

En tragedi har drabbat gamingvärlden.

World of Warcraft-stjärnan Byron ”Reckful” Bernstein, 31, är död, och nu sörjs han av mängder av profiler.

”Vi brukade spendera hela dagarna i flera år med att spela WoW, skrattade, snackade skit. Jag tror inte han insåg hur mycket glädje han gav de runt honom”, skriver Riot-kommentatorn Azael.

Byron Bernstein, som är mer känd som Reckful, räknas som en av de bästa World of Warcraft-spelarna någonsin och slutade på första plats online sex säsonger i rad, samt var den förste spelaren att nå en rating på 3 000. Dessutom vann han storturneringen MLG 2010.

Nu är 31-åringen död efter att ha tagit sitt eget liv, enligt Dexerto. Hyllningarna strömmar in från e-sportprofiler och organisationer.

”Reckful var en som jag såg upp till när jag växte upp”, skriver League of Legends-stjärnan Yiliang ”Doublelift” Peng.

Twittrade själv

”Jag är förkrossad över att höra om förlusten av Reckful, en legendar i vår community och en vägledare för livestreaming som vi känner den i dag”, skriver World of Warcraft-profilen Jackson ”Bajheera” Bliton.

Bara timmar innan beskedet om Reckfuls död så hade han själv skrivit på Twitter om sin ”galenhet” och berättade att när en person befinner sig i en liknande situation som han så har man inte kontroll över sina handlingar. Han dedikerade ofta streams till att prata om psykisk ohälsa.

I World of Warcraft så har tiotusentals spelare hållit minnesstunder – i spelet – till Reckfuls minne där de bland annat delar med sig av vad han har betytt för dem.

Under de senaste åren så hade han byggt upp ett enormt följe, på Twitch så hade han bland annat en miljon följare. Dessutom så har han själv utvecklat ett spel med namnet ”Everland”.

 

Mår du dåligt? Här finns hjälp att få:

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig.

Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar.

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.